AKTUELNO

Savremeno doba razvilo je zavisnost od kompjutera, mobilnih telefona i video igrica. Kompjuteri svakako čine posao lakšim i efikasnijim. Nažalost, istovremeno kompjuteri ostavljaju negativne posledice na zdravlje, pre svega na vid.

Svake godine se za milion osoba povećava broj koji ima sindrom kompjuterskog vida, potpukovnik dr Marko Rančić, oftamolog na VMA, rekao je za Pink da je situacija ista i u svetu, a i kod nas.

- To je posledica života u digitalnom dobu gde smo okruženi sa svim ovim digitalnim ekranima, od naših kućnih računara ili na poslu, tableta, mobilnih telefona. Cena toga je iako su nam oni mnogo olakšali život i povećali našu efikasnost jeste negativan efekat na naše zdravlje, posebno na naše oči - kaže Rančić.

On kaže da sindrom kompjuterskog vida je privremeno stanje oka uzrokovano dugim neprekidnim periodima gledanja u ekran kompjutera. Neki simptomi sindroma kompjuterskog vida su glavobolja, zamagljen vid, bol u vratu, umor, zamor očiju, nadražene i suhe oči i problemi u ponovnom fokusiranju pogleda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sindrom kopmpjuterskog vida ne bira godište preko 70 odsto ljudi u Americi koji koriste digitalni ekran imaju nekih od simptoma. Svega njih 15 odsto su svesni toga i javljaju se oftamiologu na pregled, obično se ne javljaju .

U principu sindrom kompjuterskog vida je prolazna stvar, ako pravimo odmore i određeno vreme ne koristimo digitalne ekrane tegobe će proći.

Kako je rekao najbolja terapija je odmor odnosno pravljenje pauza, tako da postoji jedno pravilo 20:20. To podrazumeva da na svakih 20 minuta trebamo da gledamo u daljinu u trajnju od nekih 20 sekundi. Tom prilikom možemo malo i da izmasiramo oči, da više trepćemo da bi oči povratile svoju prirodnu i optimalnu vlažnost.

Autor: D. S.