AKTUELNO

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je da nagli prelazak sa posne na mrsnu hranu može da dovede do osećaja mučnine, nadutosti i bola u stomaku.

Za vreme posta u ishrani nisu zastupljene namirnice životinjskog porekla, a osnovu ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba, dok po završetku posta na prazničnoj trpezi čeka sve ono čega su se ljudi odricali tokom posta, ukazao je "Batut" u saopštenju.

"Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen. Važno je da se unose manje količine hrane raspoređene u tri do pet obroka u toku dana i treba voditi računa i o načinu pripreme hrane", naveo je "Batut".

Inače, uvođenje mesa u ishranu treba započeti piletinom, što je jednom prilikom za Kurir potvrdila i dr Nada Macura.

"Polagano u svakom slučaju, ne odjednom, Treba preći na neku laganu ishranu. Nakon božićne trpeze treba preći na neku laganu piletinu i bela mesa. Božićna trpeza ne mora da bude prebogata. Ono što je osnovno u verovanju je da čovek mora da bude skroman i ta skromnost treba da nas odlikuje", rekla je dr Macura.

Autor: Dubravka Bošković