AKTUELNO

Pratite ove savete i sprečite dijareju kod vašeg deteta.

Dijareja kod dece je često način da se telo oslobodi od bakterija. U većini slučajeva, javlja se sa blažim simptomima i nestaje u roku od nekoliko dana. Simptomi dijareje kod dece su proliv, groznica, mučnina, povraćanje, grčevi i dehidratacija.

Neki od najčešćih uzroka dijareje kod dece su:

 Virusi Najčešći uzrok dečje dijareje. Simptomi infekcije virusnim gastroenteritisom često uključuju povraćanje, proliv, stomačne tegobe, glavobolju i groznicu.

 Lekovi

Antibiotici posebno mogu izazvati dijareju kod dece.

 Trovanje hranom

Foto: Pixabay.com

Bakterija salmonela takođe izaziva dijareju kod dece. Simptomi se obično pojavljuju brzo, mogu uključivati povraćanje i proliv i imaju tendenciju da nestanu u roku od 24 sata.

 U ostale uzroke dijareje se ubrajaju iritabilan kolon (nervozna creva), Kronova bolest, alergije na hranu i celiakija.

Kako reagovati?

Kao prvo, važno je sprečiti gubitak tečnosti. U slučaju odojčadi i male dece, potrebno je uključiti dodatne količine majčinog mleka i napitke za oralnu rehidrataciju, jer voda nema dovoljno natrijuma, kalijuma i drugih hranljivih materija kako bi bezbedno rehidrirala vrlo malu decu. Starija deca mogu piti skoro sve što vole da nadoknade izgubljenu tečnost.

U slučaju da antibiotici izazovu dijareju vašeg deteta, obavezno konsultujte svog doktora, koji može da preporuči smanjenje doze leka, promenu ishrane, dodavanje probiotika ili prelazak na drugi antibiotik. Istraživanja pokazuju da samo određene vrste probiotika mogu efikasno pomoći u olakšanju dijareje izazvane antibiotikom.

Foto: YouTube screenshot

Bulardi® Probiotik Junior je jedini probiotik koji može da se koristi u kombinaciji sa apsolutno svim antibioticima. On reguliše poremećeni crevni balans i zaustavlja dijareju u rekordnom roku, a u 60% slučajeva sprečava ponovnu pojavu infekcije Clostridium difficile koja je najčešće izazvana prekomernom upotrebom antibiotika. Takođe, Bulardi Probiotik Junior ne sadrži alergene mleka, kao ni magezujum-stearat, za koji se spekuliše da može biti toksičan, tako da je bezbednost primene ovog preparata za decu potpuno osigurana.

Dok dete ima dijareju, potrebno je napraviti sledeće korekcije u ishrani: jesti znatno manje obroke tokom dana, sa akcentom na slanoj hrani bogatoj elektrolitima kao što je supa i prepečen hleb. Preporučuje se i hrana kao što je kuvano povrće, pečeni krompir, kuvano ili grilovano meso, testenine ili beli pirinač, banane. Mlečne prozvode je bolje izbegavati, ali ako je baš potrebno, možete davati deci one sa niskim sadržajem masti.

Potrebno je izbegavati prženu, masnu ili brzu hranu, poput peciva, krofni, kobasica, voćnih sokova, mleka i drugih mlečnih proizvoda , kao i voće i povrće koje može prouzrokovati gasove i nadutost. U takvo povrće ubrajaju se brokoli, paprika, pasulj, grašak, zeleno lisnato povrće i kukuruz, a treba izbegavati i jagodičasto voće i gazirana pića.

Može li se dijareja sprečiti?

Foto: Pixabay.com

Gotovo je nemoguće sprečiti da deca dobiju dijareju. Ipak moguće je prevenirati, tj. znatno umanjiti verovatnoću za njeno javljanje praćenjem sledećih koraka:

 pobrinite se da deca dobro i često operu ruke, naročito nakon korišćenja toaleta. Pranje ruku je najefikasniji način da se spreče ove vrste infekcija jer deca prljavim rukama unose bakterije u telo kada grizu nokte, sisaju palčeve ili jedu prstima. Održavajte kuhinjske i toaletne površine čistim. Dobro operite voće i povrće pre jela. Ne dozvolite da deca piju vodu sa izvora reka ili jezera. Izbegavajte kupanje kućnih ljubimaca ili čaša u istoj sudoperi koju koristite za pripremu hrane.

Foto: Pixabay.com

Doktora treba konsultovati obavezno u slučaju kada dijareju imaju deca mlađa od 6 meseci, kao i u slučajevima kada dijareja traje duže ili je prate visoka temperatura, jaki bolovi u stomaku, vrtoglavica, ili dehidatacija koja se manifestuje sušenjem usta i kože.

Takođe, poželjno je preventivno koristiti probiotik. Ukoliko se preventivno uzima, Bulardi Probiotik Junior trostruko smanjuje mogućnost pojave dijareje kod dece.

Sve detalje o ovome pročitajte na sledećoj adresi: https://bulardi.com/

Pink.rs

#Dijareja

'