AKTUELNO

Zanima vas kako vaša mačka reaguje kada vas nema kod kuće ili kada vam se boravak na poslu malo oduži? Linda Hol, stručnjak za ponašanje mačaka i suosnivač organizacije "Cat Behavioral Alliance", duboko je upućena u emocionalne odazive mačaka i nudi savete kako da utešite svoje mačje prijatelje u trenucima tuge. Linda iz vlastitog iskustva zna da, iako tužne mačke ne liju suze kao ljudi, one i te kako mogu da osećaju tugu, ali i da je izraze.

Linda opisuje kako je njen mačak Inki prolazio kroz kuću zavijajući od tuge nakon što je izgubio svog vlasnika Sebastijana. Zahvaljujući svojem znanju i metodama, Linda je uspela da pomogne Inkiju da prevaziđe svoju tugu i vrati ga u njegovo veselo stanje.

- Mačkama, baš kao i ljudima, ponekad je potrebno vreme i ljubav da savladaju bol ili tugu - objašnjava Linda.

Mačke možda neće suzama pokazivati tugu zbog manjka poslastica, ali definitivno mogu da izraze žalost kada se osećaju usamljeno ili oplakuju gubitak člana porodice.

Emocionalni i fizički znakovi tuge kod mačaka

Mačke ne liju suze kada su tužne ili u bolu, ali njihovo ponašanje se menja. Linda napominje da mačka može pokazati znakove kao što su:

- Povećana vokalizacija

- Drhtanje

- Skrivanje

- Smanjen apetit

- Manje aktivnosti i više spavanja

-Promene u korišćenju kutije za otpatke

- Promene u ponašanju pri čišćenju

- Agresivnost

Šta da radite ako vaša mačka plače

Ukoliko vaša mačka plače, to može ukazivati na anksioznost, tugu zbog gubitka, kognitivne probleme slične demenciji, artritis ili druge medicinske probleme. Svaka iznenadna promena ponašanja zahteva odlazak veterinaru.

Mjaukanje nije prvi izbor vaše mačke kada je u pitanju komunikacija od mačke do mačke. Umesto toga, mačke komuniciraju jedna sa drugom putem mirisa, govora tela i dodira. Ako vaša mačka plače, govori vam da nešto nije u redu.

Preterano suzne oči nisu znak da vaša mačka plače od tuge ili bola. Obično suze mačke ukazuju na medicinski problem poput konjuktivitisa, začepljenog suznog kanala ili druge uobičajene infekcije oka.