AKTUELNO

Makedonski ajvar važi za najukusniji, a tajna je u načinu pripreme. Mi vam donosimo originalni recept.

Postoji nekoliko vrsta ajvara, ali makedonski važi za najukusniji. Neke domaćice se trude da očuvaju tradicionalnu recepturu za pripremu ove zimnice, pa koriste isključivo crvene paprike.

Druge domaćice spremaju ajvar po sopstvenom ukusu, pa osim paprike, dodaju i patlidžan, ljutu papriku, a neke crveni paradajz i šargarepu, ali to je greška.

Tradicionalna priprema ajvara je ona koja se priprema isključivo od paprike.

Sastojci:

10 kg crvene paprike

2 l ulja

100 g šećera

100 g soli

200 ml sirćeta

Priprema:

Paprike se prvo dobro operu i ispeku. Svaku pečenu papriku stavite u kesu kako biste je kasnije lakše ogulili. Kada završite sa pečenjem, počnite da gulite paprike, vodeći računa da iz njih uklonite sve ljuske i seme. Paprike sameljite mlinom za meso.

Posudu u kojoj ćete pržiti ajvar stavite na vatru i sipajte celu količinu ulja, sirćeta, soli i šećera.

Sačekajte da ova tečnost dobro provri, pa stavite paprike da se prže.

Pržite najmanje dva sata i povremeno isprobajte ukus ajvara. Ako osećate potrebu da mu dodate so, učinite to.

Kada je ajvar spreman, stavite ga u prethodno sterilisane i zagrejane tegle.

Ovim postupkom priprema ajvara je gotova.

Autor: A.A.