AKTUELNO

Carsku piletinu možete da napravite i od ostatke piletine, a obrok je baš gurmanski i obilan.

Sastojci:

- 113 g putera- 227 g pečuraka narezanih- 216 g paprika- 162 g luka isečenog na kockice- 60 g brašna- 360 ml pilećeg bujona- 240 ml punomasnog mleka- ¾ kašičica soli- ½ kašičice mlevenog crnog bibera- 420 g kuvane piletine- 180 ml pavlake za kuvanje- 160 g smrznutog graška- 113 g seckane ljute paprike

Recept za carsku piletinu sa graškom i ljutom paprikom u kremastom sosu:

Za ovu piletinu rastopite puter u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke, papriku i luk i pržite, povremeno mešajući, dok ne omekšaju i pečurke ne počnu da rumene, oko 8 minuta.

Umešajte brašno i pržite, neprestano mešajući, 1 minut. Postepeno umešajte bujon i mleko, dok smesa ne postane glatka. Posolite i pobiberite. Smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 5 minuta, povremeno mešajući.

Umešajte piletinu, pavlaku, grašak i ljute paprike i dinstajte, oko 5 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pileće belo meso punjeno spanaćem i krem sirom.

Autor: Dalibor Stankov