AKTUELNO

Ako ne želite da tokom vrućine provodite sate i sate kuvajući komplikovana i jaka jela, donosimo tri sjajna predloga za lagan i što je takođe veoma važno, jeftiniji ručak.

Ljuta kari piletina

Ukoliko želite da ovo jelo bude malo laganije, umesto pavlake za kuvanje možete staviti i grčki jogurt. A ako ne želite da bude ljuto, umesto čilija stavite samo crvenu mlevenu papriku. Prolećna varijanta bi bila sa mladim lukom umesto praziluka.

Sastojci za 2 porcije:

1 veći pileći file
1 veći komad praziluka i tamno zeleni deo
100 ml pavlake za kuvanje
1 kašika karija
1 kašičica ljutog čili praha
so, biber, ulje

Praziluk operite i isecite na kolutove. Meso isecite na komadiće.
Na malo ulja propržite praziluk par minuta, a onda mu dodajte belo meso. Sipajte pola šoljice vode da ne bi zagorelo. Dodajte kari i čili, promešajte tako da svako parče mesa bude uvaljano u začine. Dodajte soli i bibera po ukusu. Možete dodati još malo začina ako želite da bude pikantno. Kada meso bude prženo, dodajte još pola šoljice vode (oko 100ml) i pavlaku za kuvanje. Ugasite ringlu i pustite da se krčka. Služite uz pirinač.

Čamčići od tikvica sa sirom

Sezona je tikvica i ukoliko ih, kao većina, obožavate, ovaj lagani recept je pravi izbor kada vam se ne dâ da provodite sate pored šporeta.

Dobar je trik prokuvati tikvice pre nego što se peku u rerni, jer na ovaj način upiju vode i ne budu suve kad se ispeku.

Sastojci za 2 porcije:

1 tikvica srednje veličine
150 g sitnog sira
1 jaje
1 čen belog luka
30 g sitno narendanog kačkavalja
so, biber, ulje
Priprema:

Tikvicu oljuštite i prepolovite na pola. Ubacite tikvice u šerpu sa dosta ključale vode i kuvajte nekih 10-ak minuta. Tikvice treba malo da omekšaju, ali ne i da budu gnjecave.

Uključite rernu da se greje na 200°C. Izvadite tikvice iz vode i ostavite ih da se malo prohlade, a onda ih po sredini izdubite tako da dobijete čamčiće. Sačuvajte sredinu tikvice. U činiji pomešajte sitan sir, jaje, sitno iseckan beli luk, i sitno iseckanu sredinu tikvice, kao i so i biber, ali pazite sa solju jer sir može da bude već dovoljno slan. Svaki čamčić malo nauljite, a onda filujte ovom smesom. Prekrijte rendanim kačkavaljem.
Pecite nekih 20-ak minuta, ili dok kačkavalj na tikvicama ne porumeni.

Italijanska gusta čorba

Italijanska gusta čorba je odličan izbor jer ne samo što ne zahteva skupe sastojke, već je i vrlo zdrava. Ako meso zamenite sojinim ljuspicama ili čak mini falafelima, ovo se može pretvoriti i u odlično vegansko jelo!

Što se začina tiče, ovde bi odlično išao kari ili čak cimet. Ne plašite se da eksperimentišete! Takođe, možete služiti sa kašikom kisele pavlake ili kiselog mleka preko. Pustite mašti na volju i dozvolite da vas ovaj jednostavan recept očara.

Sastojci za 4 porcije:

1 crni luk
1 čen belog luka
1 paprika šilja
1/2 tikvice oko 250 g
2 krompira oko 250 g
300 g mlevenog mesa
1 šolja soka od paradajza oko 300 ml
1 kašika mlevene crvene paprike
suvi biljni začin, biber, ulje

Priprema:

Crni i beli luk oljuštite i iseckajte. Tikvicu i krompir oljuštite i isecite na komade veličine jednog zalogaja. Papriku šilju isecite na pola, pa na tanke tračice. Na malo ulja ili masti propržite prvo oba luka, a onda dodajte mleveno meso i mešajte tako da ne ostane u većim grudvicama. Odmah dodajte papriku, tikvicu, krompir, crvenu mlevenu papriku, suvi biljni začin i biber i promešajte. Pržite zajedno nekoliko minuta. Dodajte paradajz sok i 2 čaše vode. Kada provri, kuvajte još 15 minuta, dok krompir ne bude mekan.

Pred kraj kuvanja proverite da li je dovoljno začinjeno, pa dodajte još malo suvog biljnog začina, bibera i crvene mlevene paprike ukoliko je potrebno.

Autor: Dalibor Stankov