AKTUELNO

O koži, našem najvećem organu, 'ogledalu' našeg zdravlja, kao i tome da ni jedu promenu na njoj ne treba shvatili olako, govorila je za NOVO JUTRO televizije Pink, doktorka Gorana Isailović, dermatolog.

- Pojava fleka na koži dešava se kod svih starosnih grupa, čak se javlja i kod dece. Kada se javi kod osoba u srednjem životnom dobu običnose dešava kod osoba koje vole da se sunčaju. A kada se jave u poznijim godinama onda se to zove senilne ili lentigo senils fleke - rekla je doktorka Gorana Isailović, dermatolog.

Kako kaže, uglavnom nastaju usled preteranog izlaganja suncu, gde se naša koža zapravo bori protiv tog izlaganja, i onda u toj borni ona ponekad i greši i tako nastaju nakupljeni pigmenti.

- Ove pigmentizovamne fleke koje su u nivou kože, lako se mogu pomešati sa keratozama koje su iznad kože. Lentigo je fleka i ona je univou kože za razliku od keratoze koja je izvan nivoa kože - rekla je dr Isailović.

Foto: Printscreen

Postoje i fleke u boji bele kafe koje mogu da pokazuju neka oboljenja, kod žena mogu biti i hormonske promene ili korišćenje anti-bebi pilula. U tim slučajevima radi se o melazmi a najbolji način da ih sprečimo jeste da koristimo anti solarne kreme. Tada i po oblačnom danu moramo da se štitimo.

#Dermatolog

#Fleka

#Koža

#Novo jutro

'