AKTUELNO

Određene rase cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu. Želite li pored sebe da imate odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i zaštititi vašu porodicu, ovih deset rasa pasa ili mešanaca tih pasmina biće nepogrešiv izbor, piše Zadovoljna.hr.

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

1. Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari veliki su čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom „čoporu“. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna rasa ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i s decom.

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od rasa uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni te ih je zbog njihove kratke dlake lako timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Za samo nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih rasa postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

4. Bulmastif

Rasa nastala ukrštanjem buldoga i mastifa, bulmastif, originalno je uzgojen u Engleskoj za pronalazak i savladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati da se digne dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznat i kao izrazito pametni, hrabri i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može delovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da obrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj će čovek biti centar njegova sveta.

Autor: