AKTUELNO

Dok postoje srčane rase pasa koje ne znaju za strah, postoje i neke izuzetno plašljive.

Nemojte se iznenaditi ako se vaš pas povlači, beži i ne ulazi ni u kakve sukobe sa drugim psima.

Čivava

Psi su različiti po temperamentu i jedna od najplašljivijih pasmina je čivava. Ovi mali psi često su nervozni u prisustvu većih pasa ili u novim situacijama. Iako su odani i privrženi vlasniku, mogu biti sumnjičavi prema strancima.

Basenji

Basenji, pasmina koja potiče iz Afrike, takođe je poznata po nezavisnosti i sklonosti plašljivosti. Ovi psi su oprezni prema nepoznatim ljudima i situacijama, pokazujući svoju rezervisanost.

Ši cu

Popularni zbog svog izgleda i dlake, takođe su skloni anksioznosti. Često se brzo uznemire u nepoznatim situacijama ili u susretu s nepoznatim psima i ljudima.

Foto: Pixabay.com

Dalmatiner

Prepoznatljivi po crnim tačkama, takođe su poznati po nervoznoj prirodi. Osetljivi su na glasne zvukove i živahne situacije, što ih čini sklonima plašljivosti.

Ipak, plašljivost kod pasa se često može oblikovati socijalizacijom i odgojem. Rani susreti s različitim ljudima i situacijama, uz dobar trening, mogu pomoći u smanjenju plašljivosti pasa.

Vlasnici plašljivih pasa treba da im pružaju podršku i razumevanje svojim ljubimcima kako bi im pomogli da se osećaju sigurno i samopouzdano u okruženju. Bez obzira na temperament, svaki pas zaslužuje ljubav i brigu svog vlasnika kako bi živio sretan i ispunjen život, piše Index.hr.