AKTUELNO

Određene rase pasa poznate su po svojoj izuzetnoj inteligenciji, zbog čega brzo i lako uče naredbe, pa ih je lako trenirati. Oni su pravi genijalci među psima, a uz to su i vrlo lojalni i privrženi i divni prijatelji.

1. Pudla

Oštroumna i nepokolebljiva pudlica cveta u društvu ljudi i lako ju je trenirati. Njihov izgled možda to ne odaje, ali pudlice su vrlo izdržljive i dobri su psi čuvari, naročito one standardne veličine. Možda niste znali da je specifičan način šišanja pudlica osmišljen da može brže da pliva, a i dalje ima dovoljno dugo krzno koje joj štiti organe jer je pudla bila lovački pas i skupljač.

Krasi je velika poslušnost, a obožava da se igra i uvek traži neku novu maštovitu zanimaciju. Ako ostane sama i postane joj dosadno, pokušavajući da se zabavi, može načiniti i štetu, pa je za pudlicu bitno da uvek ima nešto čime se može igrati.

2. Nemački ovčar

Pametni, hrabri i zaštitnički nastrojeni psi najodaniji su pratioci. Komande nauče nakon samo nekoliko ponavljanja, a naredbe slušaju od prvog puta kada su im date. Žude za učenjem jer u tome pronalaze smisao i smer, što je ovčarima vrlo bitno.

Osim što služe za skupljanje životinja, često su i policijski psi, služe i u zaštitnim i spasilačkim službama, a vojska ih čak trenira da skaču s padobranom. Nemački ovčari narastu do 60 centimetara u visinu i teže oko 35 kilograma, ali uprkos svojoj veličini mogu da žive i u manjim domovima, naravno, uz uslov da im se omogući dovoljno fizičke aktivnosti, piše Zadovoljna.hr.

3. Pumi

Mnogima nepoznati, pumiji su energični pastirski psi poreklom iz Mađarske koji vole da se maze sa svojim vlasnicima i imaju tendenciju da izaberu najdražu osobu. Uz to su bistri, društveni i vrlo ih je lako dresirati. Kao znatiželjne i izrazito opažajne životinje, ovi čupavi slatkiši vole da isprobavaju nove stvari. Stoga ne oklevajte da zade svom ljubimcu nove naredbe nakon što je naučio osnove – sedi, okreni se i daj šapu! Pumiji preferiraju trening zasnovan na nagrađivanju, pa se obezbedite grickalicama.

#Pas