Čuvena lenja pita je kolač koji mnogi obožavaju, a njegova osnova su testo i jabuke. Ipak, s obzirom na to da je u toku Uskršnji post, a da na Veliki petak poste i oni koji se nisu pridržavali posta, napravite ovu preukusnu poslasticu samo na vodi.
Priprema nije ni najmanje komplikovana, kolač provereno uspeva svima, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca za sastojke.
Vreme pripreme:
40 minuta
Sastojci:
Za testo:
2 šolje brašna
2 šolje griza
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Za fil:
1,5 kg rendanih jabuka
1 šolja šećera
1 kašičica cimeta
1 limun
1 vanilin šećer
Priprema:
Izrendajte jabuke, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i koru limuna koju ste prethodno izrendali. Sve dobro pomešajte i ostavite sa strane, a u drugoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte.
Smesu podelite na tri jednaka dela, pa u tepsiju sipajte trećinu smese i izjednačite. Zatim stavite polovinu fila, sipajte drugi deo smese, pa ponovo fil i na kraju treći deo smese. Sve pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.
Pecite lenju pitu oko 40 minuta na 200 stepeni, a zatim je pospite šećerom u prahu, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, jer će jabuke za to vreme pustiti sok i lepše će se povezivati sa testom.