AKTUELNO

Čuvena lenja pita je kolač koji mnogi obožavaju, a njegova osnova su testo i jabuke. Ipak, s obzirom na to da je u toku Uskršnji post, a da na Veliki petak poste i oni koji se nisu pridržavali posta, napravite ovu preukusnu poslasticu samo na vodi.

Priprema nije ni najmanje komplikovana, kolač provereno uspeva svima, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca za sastojke.

Vreme pripreme:

40 minuta

Sastojci:

Za testo:

2 šolje brašna

2 šolje griza

1 šolja šećera

1 prašak za pecivo

šećer u prahu za posipanje

Za fil:

1,5 kg rendanih jabuka

Foto: Pixabay.com

1 šolja šećera

1 kašičica cimeta

1 limun

1 vanilin šećer

Priprema:

Izrendajte jabuke, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i koru limuna koju ste prethodno izrendali. Sve dobro pomešajte i ostavite sa strane, a u drugoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte.

Smesu podelite na tri jednaka dela, pa u tepsiju sipajte trećinu smese i izjednačite. Zatim stavite polovinu fila, sipajte drugi deo smese, pa ponovo fil i na kraju treći deo smese. Sve pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.

Pecite lenju pitu oko 40 minuta na 200 stepeni, a zatim je pospite šećerom u prahu, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, jer će jabuke za to vreme pustiti sok i lepše će se povezivati sa testom.