Sarme su omiljeno jelo svih Srba, a kako je u toku Uskršnji post, naš predlog je da napravite posnu varijantu.
Kiseli kupus napunite filom od tunjevine, pirinča i oraha, ali možete da koristite i povrće, suvo voće, ribu... Takođe, posne sarme možete da napravite i od slatkog kupusa, ako želite malo laganije jelo.
Sastojci: 2 crna luka, 1 praziluk, 1 šargarepa, 200 g pirinča, 100 g pečuraka, 400 g tunjevine, kiseli kupus.
Za preliv: 1 kašičica slatke paprike, 3 čena belog luka, voda
Priprema: Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu, kao i pečurke. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte. Začinite, a onda dodajte proceđenu tunjevinu. Dobro promešajte. Uzmite listove kiselog kupusa koji ste oprali, sipajte nadev, a onda urolajte. Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko 30 minuta.
Autor: Z.L.