AKTUELNO

Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”. S obzirom daje u toku Uskršnji post donosimo vam recept za posnu verziju omiljenog kolača, koji je podjednako dobar kao i mrsni.

Kolač nema mleka i jaja pa može stoji i više od nedelju dana, a ukus se ne menja. Čuvajte ga u frižideru, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.

Sastojci: 300 g posnog mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 10 kašika vode, 200 g posnog margarina, 150 g posne čokolade za kuvanje

Za glazuru: 3 kašike šećera, 3 kašike vode, 3 kašike ulja, 100 g posne čokolade za kuvanje

Priprema: U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu. U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.

Autor: Z.L.