AKTUELNO

Iako je doručak najvažniji obrok, to ne znači da možemo da jedemo bilo šta!

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto odsto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak daće vam trenutno energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost, piše "Zadovoljna".

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave a dodajte tome i žitarice.

Isto važi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan parčetom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Pecivo koje kupujemo u pekari je vrlo ukusni i doprinosi sitosti, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško varljivo i siromašno nutritivnim vrednostima, koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako ujutru volite da pojedete pecivo, birajte onda ono od celih zrna žitarica i začinite ga mlečnim namazom ili puterom i marmeladom.

Foto: Pixabay.com

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja, belog hleba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna.

Ako ujutru volite da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz parče prepečenog hleba i čaj.

Pročitajte još: NIKADA NE SKIDAJTE 'žilice' sa banane!

#Hrana

#Voće

#Zdravlje

#doručak

'