AKTUELNO

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali nemamo svi iste navike. Ipak, veoma je važno ovo ispoštovati i učiniti najbolje za naše zdravlje.

Od malih nogu učeni smo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Poznati pisac naučne fantastike Robert Anson Heinlein je rekao da „čak ni kraj sveta ne bi trebao da vas zatekne bez dobrog doručka.“

Zaista je bio u pravu jer zdrav doručak ne samo da pruža energiju za početak dana, već pokreće vaš metabolizam, balansira nivo šećera u krvi, pomaže u upravljanju težinom, poboljšava zdravlje srca i funkciju mozga.

Zašto preskakanje doručka može biti štetno?

Prema istraživanju Food Insight-a, više od 90 odsto ljudi smatra da je doručak najvažniji obrok u danu, ali samo 44 odsto njih jede doručak svaki dan.

Preskakanje doručka može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući stres, umor i povećanu sklonost gojaznosti i dijabetesu.

– Preskakanje doručka zbunjuje hormone gladi, što može dovesti do prejedanja tokom dana. Mnogi ljudi osećaju veliku glad pred spavanje jer nisu jeli dovoljno ranije tokom dana – objašnjava Kim Larson, dijetetičarka i nutricionista. Osim toga, često preskakanje doručka može smanjiti koncentraciju, budnost i produktivnost, a dugoročno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i nutritivnih nedostataka.

Šta čini doručak nutritivnim?

Da biste iskoristili prednosti doručka, važno je da obrok bude zasitan i zdrav. Količina šećera u žitaricama ili smrznuim vaflima ne čini doručak nutritivnim. Čak i kupovni voćni sokovi, smutiji i jogurti sa niskim sadržajem masti nisu preporučljivi.

– Nutritivni doručak može izgledati različito za različite ljude u zavisnosti od težine, pola i prehrambenih preferencija – kaže Larson.

– Važno je biti dosledan u izboru hrane koja dodaje esencijalne nutrijente kao što su proteini, vlakna, vitamini i zdrave masti. Održavanje balansa i pokušaj da se u doručku nađe bar tri ili četiri različite grupe namirnica je sjajan način da započnete dan – savetuje Larson, prenosi „Forbes“.

Kada bi trebalo jesti doručak?

Vreme kada jedete doručak je gotovo jednako važno kao i ono što jedete. Najbolje je doručkovati u roku od dva sata nakon buđenja.

– Što brže jedete doručak nakon buđenja, to je bolje za vaš metabolizam – savetuje Larson.

Ako vežbate ujutru, najbolje je da pojedete lagani obrok poput banane ili tosta sa avokadom 20-30 minuta pre treninga. Međutim, ako osećate da vaše telo bolje funkcioniše na prazan stomak, doručak možete imati nakon vežbanja.

Autor: Aleksandra Aras