AKTUELNO

Neredovan ciklus može da bude posledica srtresa, ali i opasnijih stanja

Razlozi za kašnjenje menstruacije su brojni, a ponekad se čini da sve u velikoj meri zavisi od žene do žene.

Ipak, neredovan ciklus nije nešto što treba potpuno zanemariti. Šta više, to može da bude poprilično opasno, uzimajući u obzir činjenicu da neredovnost može da bude posledica većih problema sa zdravljem.

Ovo je šest poprilično čestih razloga zašto menstrualni ciklus nije redovan.

1. Stres ili trauma

Koliko god svi ponavlajli kako treba da se izolujemo od stresa i da nastojimo da život živimo što je moguće mirnije, činjenica je da je to uglavnom nemoguće. Istina je, međutim, da je stres štetan za ljudsko zdravlje i da može da utiče i na hormone i reproduktivne organe.

Ukoliko je vaša menstruacija postala neredovna, razmislite o stvarima koje su se dogodile u nedavnoj prošlosti. Moguće je da su nedavni stresovi uticali na vas.

2. Sindrom policističnih jajnika

Ovo je jedna od dve situacije zbog kojih smo rekli da ne smete potpuno da se opustite ako primetite da vam menstruacija nije redovna. Policistični jajnici mogu da se manifestuju na razlilite načine, a neredovan ciklus je jedan od njih. Baš zbog toga, preporučujemo da posetite lekara.

3. Godine

Promene u menstrualnom ciklusu, sasvim su normalne na prelasku iz tridesetih u četrdesete godine. To je prirodan proces koji ne treba da vas zabrinjava, a kako biste što lakše prošli kroz tu fazu života, poradite na sovjoj ishrani. Obratite pažnju na unos kvalitetnih vlakana, masti i proteina.

4. Problemi sa štitastom žlezdom

Štitasta žlezda je povezana sa reproduktivnim organima. Kada luči manje ili više hormona nego što bi trebalo, to može da utiče i na menstrualni ciklus. Ukoliko sumnjate na zdravstvene probleme ovog tipa, bilo bi dobro da posetite lekara.

5. Lekovi

Terapije lekovima mogu takođe da utiču na menstrualni ciklus. Antidepresivi, antibiotici, lekovi za krvni pritisak, ali i neki lekovi protiv alergija mogu da dovedu do neredovne menstruacije. Čim se završi terapije, očekuje se da se menstrualni ciklus vrati u normalu.

6. Putovanja

Promena mesta i klime, pomešani sa umorom i nespavanjem, mogu takođe da utiču i na menstrualni ciklus. Ovo se naročito odnosi na daleka putovanje kroz različite vremenske zone.

Autor: