AKTUELNO

Kolači zaliveni šećernim sirupom poslednjih godina postali su raritet čak i u poslastičarnicama. Nekada popularne urmašice, balkave i tulumbe smenili su moderni kolači i torte, pa mlade domaćice sve češće posežu za kuvarima svojih baka kako bi pronašle starinske recepte za zaboravljene, a ukusne poslastice.

Ukoliko ste ljubitelj jednostavnih kolača u šećernom sirupu, isprobajte recept za urmašice. S obzirom na to da se lako prave, deo zadatka oko pripreme urmašica možete da poverite i deci.

Sastojci: 1 jaje, 200 ml jogurta, 200 g putera, 450 g oštrog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 600 g šećera, 500 ml vode, 1 limun

Foto: Printscreen YouTube/SOS Kuhinja/Kitchen

Priprema: Pomešajte jaje i jogurt sa puterom koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Trebalo bi da dobijete kompaktno testo koje se odvaja od posude. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i sklonite šerpu sa ringle da se sirup ohladi. Od umešenog testa otkidajte delove veličine oraha, pa formirajte loptice, pritisnite ih s jedne strane na rende kako bi dobile šare i ređajte u nepodmazan pleh. Pecite urmašice u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite urmašice da odstoje nekoliko sati u sirupu, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.

Autor: Z.L.