AKTUELNO

Antirežimski mediji predsedniku Srbije zameraju što u međunarodnoj politici ne stavlja sve karte na sto, a upravo je neprozirnost strategije recept za uspeh, kako u sportu i životu, tako i u politici.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom, a prošle nedelje Beograd je posetio i nemački kancelar Olaf Šolc.

Antirežimski mediji spekulišu o tome da je navodno nepoznato šta će predsednik Srbije uraditi, s obzirom na to da iz EU stižu jaki pritisci po pitanju KiM i sankcija Rusiji. Nije neočekivano da pojedini mediji obajvljuju ovakve tekstove, posebno kolumne koje potpisuju “nadobudni, nezaposleni, nadrifilozofi", ocenio je Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.

- Nemaju pametnija posla pa porede Hegela, Kanta, pričaju neke gluposti koje nemaju veze sa suštinom. Prvo nemaju pojma da postoji predsednik Srbije, da postoji Republika Srbija, međunarodna politika, i da je njena sama suština da ni vaši prijatelji, ni vaši suparnici, ni vaši protivnici ne znaju šta nameravate – kaže Bokan za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamerka koja je upućena u medijima je ujedno i predsednikova najveća pohvala, kaže Bokan, budući da oslikava neprozirnost njegove strategije.

- Tako se pobeđuje i u fudbalu, i u košarci, i u politici. Kada radite stvari koje vas u trenutku spašavaju, lako skliznete sa puta. Nismo više u poziciji 18. veka kada je postojao zacrtani koncept po kome govorite kao automaton. Danas morate da bacate kosti zverima na dnevnom nivou, da se smeškate, da budete ozbiljni, da se šalite, da na pitanje odgovorite pitanjem… Sve je to jedna posebna veština, uokvirena iskustvom predsednika – kaže Bokan za “Novo jutro” Televizije Pink.

Stvari su vrlo jasne – zna se šta Nemačka traži od nas, kaže novinarka Olivera Miletović. Ocenjuje da Srbija nema politiku od danas do sutra, već ima strategiju.

- Ta strategija sagledava se u odlukama i u onome što je predsednik nakon razgovora sa Šolcem rekao: “Mi volimo Kosovo kao što vi volite Ukrajinu”. Neki krugovi su ljuti, ne zbog ličnosti predsednika, već zbog odluka i koncepta vođenja politike, a njegov koncept se sastoji u tome da je politika koju vodi u interesu naroda, što podrazumeva neuvođenje sankcija Rusiji – kaže Miletović.

Foto: TV Pink Printscreen

Oni koji napadaju predsednika bave se, između ostalog, i demonizacijom ličnosti predsednika.

- Koliko god mi živeli u svetu gde pravila postavljaju veliki, i dalje postoji ono što se zove demokratija i glas naroda. Vučić je dobio ogromnu podršku građana, a vidimo šta misle o Evropskoj uniji. Predsednika je važno napadati zbog nade da bi se tom destabilizacijom promenila politika Srbije – rekla je novinarka.