AKTUELNO

Novi Sad ima čak 40.000 redovnih biciklista, što je za poslednjih 10 godina povećanje od 300%.

Titula ”najbiciklističnijeg grada” koju Novi Sad opravdano već godinama unazad nosi, posledica je rešenosti gradske vlasti da kontinuirano investira u ekologiju, kreirajući, pri tom, zdravo okruženje za svoje sugrađane.

Novi Sad ima čak 40.000 redovnih biciklista, što je za poslednjih 10 godina povećanje od 300%, tako da su subvencije za kupovinu bicakala od 10.000 dinara, koje Grad dodeljuje svojim sugrađanima, godinama unazad postale dobra praksa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Motivacija za rekreaciju

Oko 90 kilometara biciklističkih staza, ali i najava izgradnje prvog pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava, inače petog po redu u Novom Sadu, dodatno će motivisati Novosađane da se rekreiraju.

Tu sjajnu vest za sve ljubitelje ekologije, biciklizma i prirode krajem marta podelio je gradonačelnik Srpske Atine Miloš Vučević.

– Rok za završetak svih ugovorenih obaveza je 180 dana. Jedva čekam da most bude gotov i da zaživi na radost svih nas koji tu živimo, ali i onih koji nam dolaze u goste – istakao je gradonačelnik, koji je nedavno učestovao na samitu “Velocity 2022” u Ljubljani.

U zdravom telu, zdrav duh

Vučević je tom prilikom naglasio da je težnja da se “Balkan “pogura” ka većoj upotrebi bicikala i promeni svest građana ove, tradicionalno, automobilske sredine.

- Radimo na infrastrukturi, stazama, rentiranju bicikala, postavljamo stanice za javnu popravku bicikala. Opšti cilj Grada je da naš Novi Sad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad. Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se trenutno rasprostire u dužini od preko 90 km. U periodu od 2012. do 2020. godine izgrađeno je 22,5 km novih biciklističkih staza. Rezultat saradnje i rada na razvoju biciklističkog saobraćaja u proteklih 10 godina vidi se i u stabilnom rastu broja svakodnevnih biciklista za gotovo 300%. Cifre za ponos, ali nećemo stati, biciklizam je budućnost Novog Sada – obećao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad zdrave budućnosti

U Novom Sadu ima 40.000 bicklista, i njihov broj konstantno raste!

Solidna kilometaraža biciklističkih staza koje se nalaze duž većine gradskih saobraćajnica, omogućava da se mnoge znamenitosti mogu videti i u toku vožnje biciklom ulicama grada. Posebno je atraktivna biciklistička ruta “EuroVelo 6” uz Dunav. Vizija gradske uprave je da se u narednom periodu broj biciklista na ulicama Novog Sada poveća i da bicikli, kao ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, u narednim godinama u velikoj meri zamene korišćenje automobila. Zato se dodeljuju subvencije za nabavku bicikla i grade nove biciklističke staze.

- Novi Sad je grad zdrave budućnosti na dva točka, kao i da smo doneli sjajnu odluku da deo novca iz budžeta usmerimo za ovakve potrebe sugrađana! Naš Novi Sad ima oko 90 kilometara biciklističkih staza, čak 40.000 biciklista i neverovatan potencijal da bude zeleni grad, održiv, bez buke motora i zagađenja izduvnim gasovima. Moj zadatak je da osluškujem potrebe svojih sugrađana i da se potrudim da njihove želje pretvorim u stvarnost – naveo je Vučević.