AKTUELNO

Zdrava štitasta žlezda utiče na pravilno funkcionisanje celog organizma, pa je potrebno da je negujete pravilnom ishranom, izbegavanjem stresa i redovnom kontrolom, a u regulaciji hormona mogu pomoći i ruski narodni lekovi.

Vodite računa o ovoj bitnoj žlezdi
Psećaj knedle u grlu, nedostatak vazduha, peckanje u grlu, stalni umor, ubrzan puls i povišen krvni pritisak neki su od znakova koji mogu upućivati na to da vaša štitasta žlezda pati. Ovaj mali organ težak je svega od 15 do 20 grama, a odgovoran je za skoro sve procese u našem telu, zbog čega štitastu žlezdu u žargonu nazivaju i dirigentom organizma.

- Štitasta žlezda ima ulogu glavnog regulatora metabolizma pomoću hormona tiroksina i trijodotironina. Problemi nastaju kada štitasta žlezda nije u mogućnosti da izluči potrebnu količinu hormona u krvotok. Ova odstupanja negativno utiču na zdravlje, dovode do razvoja ozbiljnih, a ponekad i po život opasnih bolesti. Tiroidna žlezda reguliše funkcije mozga, nervnog sistema, kardiovaskularnog sistema, gastrointestinalnog trakta, reproduktivne funkcije, rad mlečnih žlezda, polnih žlezda i još mnogo toga - kaže ruski endokrinolog dr Luiza Talgatovna.

Ona dodaje da oboljenja štitaste žlezde često daju simptome koji se mogu lako povezati s mnogim drugim, često bezazlenim bolestima. Dve najčešće bolesti štitaste žlezde - hipotiroidizam i hipertireoza za simptome imaju umor, opadanje kose, pogoršanje stanja kože i ubrzan rad srca. Svako je nekada u životu imao ove simptome, a ljudi su skloni da ih pripišu fizičkom i emocionalnom preopterećenju. To može biti varka jer, pripisujući simptome umoru, gubite dragoceno vreme za eventualno lečenje štitaste žlezde.

Autor: