AKTUELNO

Kod bora oko očiju stvar je vrlo prosta – možete da ih odložite redovnom i pravilnom negom, a ako su se već pojavile, tu su tretmani koji mogu da ih umanje.

Bore oko očiju, kao i na bilo kom drugom delu lica, znak su starenja kože. Manje ih primećujemo kad nismo našminkani, a više kad stavimo korektor i puder. Ovaj prirodni proces ne možemo da zaustavimo, ali možemo da ga usporimo ako pravilno negujemo kožu. – I bez predispozicije, koža će vam brže stariti ako je ne negujete na pravi način. To je prvi razlog pojave bora svuda, pa i oko očiju, a za njim sledi i nedovoljna nega – objašnjava Svetlana Đorđević, kozmetičar. Nega podrazumeva svakodnevno čišćenje i hranjenje kože. U slučaju da se šminkate svaki dan, dodaje naša sagovornica, morate da pazite na još nešto. – Koliko god šminke da nanosite na oči dnevno, nije dovoljno da je samo uveče skinete mlekom ili micelarnom vodom. Kožu šminka s vremenom isušuje, pa je potrebno bar dva-tri puta nedeljno da radite blagi piling i nakon toga je nahranite. Krema za negu područja oko očiju svakako je pravi izbor, pogotovo ako je nanesete na kožu, pa je utrljavate kružnim pokretima, vrhovima prstiju, četiri-pet minuta. Koža se zagreje, pa supstance iz preparata lakše prodiru u dublje slojeve i postižu bolji efekat. U slučaju da su vam bore već tu, možete da ih uklonite i tretmanima u salonu koji se izvode u nekoliko serija. – Najbolji efekat postiže se mezoterapijom, kada ispod kože ubrizgate aktivne sastojke koji ravnaju bore. Radi se i mezoporacija, kao i laserski tretman, koji zagreva kožu i pomaže da se oslobodi kolagen, te koža postaje elastična – kaže Svetlana.

Ružina vodica za skidanje šminke
Deluje protivupalno, umiruje nadraženu kožu, hidrira… Ako joj dodate nekoliko kapi kokosovog ulja, dobićete prirodno sredstvo za uklanjanje šminke koje ne isušuje kožu.

Bademovo ulje za elastičnost
Bogato je vitaminima E i B i osnovnim mineralima, a lagano i lako za upotrebu. Zato je idealno da ga s vremena na vreme koristite kao antirid i da ga utrljavate kružnim pokretima.

Belance za brzi lifting
Poznato kao prirodno sredstvo koje skuplja pore, belance možete da koristite i kada vam treba brzi lifting. Na područje oko očiju, prethodno očišćeno od šminke i ostalih nečistoća, nanesite ga štapićem za uši, sačekajte bar pet minuta da se potpuno osuši, pa isperite najpre mlakom, a zatim hladnom vodom.

Autor: