AKTUELNO

Naučnici Univerziteta Kjoto, smeštenog na jednom japanskom ostrvu, otkrili su jednostavan test koji pokazuje u kakvom stanju su vaše moždane sposobnosti, i što je bitnije da li imate predispozicije da dobijete neka moždana oboljenja.

Istraživanje, na čijem čelu je profesor Jasuharu Tabara, pokazalo je da ne postoje jasni znakovi lošeg zdravlja i dodaje da "mogućnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi vrlo važan test koji otrkiva moždano zdravlje".

Foto: Pexels

Osobe koje su imale poteškoće sa održavanjem ravnoteže treba da budu više obazrivi, jer su pod većim rizikom od moždanih oboljenja i gubitka kognitivnih sposobnosti. Vreme koje osoba može da provede stajavši na jednoj nozi, jednostavan je pokazatelj postularne nestabilnosti i mogla bi biti posledica moždabih abnormalnosti.

Ispitivanje je obuhvatilo 841 ženu i 546 muškaraca, starih 67 godina, koji su nakon stajanja na jednoj nozi prošli snimanje mozga. Takođe, pokazano je da ljudi koji polako ustaju sa stolice i imaju slab zahvat, imaju veće predispozicije da će umreti tokom sledeće decenije i to baš zbog moždanih oboljenja. Ono što se najviše na testu može videti jeste krvarenje iz malih krvnih žila.

Autor: Pink.rs

#moždani udar