AKTUELNO

Letnje temperature mogu biti opasne za vaše ljubimce, posebno kada se asfalt zagreje do ekstremnih nivoa. Jednostavan, ali efikasan test koji vlasnici ljubimaca mogu da koriste kako bi proverili da li je bezbedno izvesti svog ljubimca napolje po vrućini je poznat kao "test s rukom na asfaltu".

Test sedam sekundi

Da biste proverili da li je asfalt previše vruć za šape vašeg ljubimca, jednostavno prislonite svoju ruku na asfalt i držite je tamo sedam sekundi. Ako ne možete izdržati celu dužinu vremena jer je površina previše vruća, onda je previše vruće i za vašeg ljubimca.

Zašto je ovo važno?

Šape vaših ljubimaca su osetljive na visoke temperature i njihovi jastučići na šapama mogu se lako opeći na vrelim površinama. Asfalt može dostići temperature koje su mnogo više od temperature vazduha. Na primer, kada je spoljašnja temperatura 30 °C, asfalt može dostići čak i do 60 °C, što je dovoljno da izazove opekotine na šapama za samo nekoliko minuta.

Posledice opekotina na šapama

Opekotine na šapama mogu biti veoma bolne za vaše ljubimce i mogu zahtevati veterinarsku negu. Znaci opekotina uključuju crvenilo, oticanje, plikove i oštećenja na jastučićima šapa. U težim slučajevima, mogu se pojaviti otvorene rane koje su podložne infekcijama.

Alternativne mere zaštite

Ako je asfalt previše vruć, razmislite o sledećim merama kako biste zaštitili svog ljubimca:

Šetnje rano ujutro ili kasno uveče: Temperatura asfalta je mnogo niža u ovim periodima dana.

Šetnje po travi ili zemlji: Ove površine se ne zagrevaju kao asfalt i manje su opasne za šape vašeg ljubimca.

Zaštitne cipele za pse: Posebne cipele za pse mogu zaštititi šape od vrelog asfalta.

Hidratacija: Uvek nosite sa sobom vodu i redovno nudite svom ljubimcu da pije tokom šetnje.

Autor: Jovana Nerić