AKTUELNO

Zatrpan u đubretu! Kese lete pored Ohridskog jezera, šetalište prepuno smeća, bačena ambalaža, prazne plastične flaša, kese od brze hrane...

"Nikada ovakvu sliku nismo videli kada su nam turisti bili Kinezi, Holanđani, Italijani i ostali stranci! Sramno. Žalostno. Bedno."

Ovim rečima građani Severne Makedonije opisuju fotografije koje su snimili u Ohridu. Otkud đubre u centru ovog najelitnijeg turističkog mesta?

Dobra vest je da ovo đubre nisu ostavili strani turisti. Pogotovo srpskih turista u Ohridu nema, jer je našim građanima neophodan PCR test da bi prešli granicu sa Severnom Makedonijom.

Ko je napravio ovo đubre? Domaći turisti! Oni su jedini koji mogu da se odmaraju kraj lepog Ohrida. Istina, među njima ima i dosta gostiju iz Albanije.

Prethodnih godina najveći broj turista na Ohridskom jezeru bili su stranci, pa je tako ova destinacija prošle godine ostvarila više od milion noćenja. Više od polovine gostiju bili su stranci.

Ova sezona je najlošija za Ohrid u poslednjoj deceniji, a njihovi jedini strani turisti su pripadnici diplomatskog kora koji na ovom jezeru provode vikende. Jedine grupe stranih gostiju bila su dva autobusa sa srpskim turistima koji su stigli u junu, ali su nove mere onemogućile odlazak naših turista u Ohrid.

#Ohrid

#severna makedonija

#Đubre