AKTUELNO

Saznajte kako da uklonite ovaj neprijatan bol u kolenu.

Šta je, u stvari, “trkačko koleno”?

Chondromalacia patelae, takođe poznata i kao „trkačko koleno“ ili patelo-femoralni bolni sindrom, je naziv za upalni proces tkiva u zglobu kolena između patele (čašice) i glave butne kosti. Ovo stanje je uobičajeno među mladim sportistima, ali se može javiti i kod starijih odraslih osoba koje imaju artritis kolena.

Koji su simptomi hondromalacije patele?

Hondromalacija patele će se obično pojavljivati kao bol u predelu kolena, poznat kao patelo-femoralni bol. Možete osetiti osećaj mlevenja ili pucanja prilikom savijanja ili opružanja kolena. Bol se može pogoršati nakon dužeg sedenja ili tokom aktivnosti koje vrše ekstremni pritisak na kolena, poput stajanja tokom dužeg perioda ili vežbanja.

Preporuka je da se obratite lekaru ako imate bol u kolenima koja se ne prestaje u roku od nekoliko dana.

Dijagnostikovanje i ocenjivanje hondromalacije patele

Na pregledu vaš lekar će tražiti područja oticanja i/ili osetljivosti u kolenu, kao i proveriti ravnotežu poravnavanja čašice kolena sa butnom kosti. Neravnoteža može biti pokazatelj “trkačkog kolena”. 

Nakon toga se mogu raditi i neki od sledećih testova dalje dijagnostike ovog stanja:

• rendgenski snimci koji pokazuju oštećenje kostiju, znakove neusklađenosti ili artritisa.

• snimanje magnetnom rezonancom da bi se utvrdio stepen habanja hrskavice.

• artroskopski pregled, minimalno invazivna procedura za vizuelizaciju unutrašnjosti kolena koja uključuje umetanje endoskopa i kamere u zglob kolena.

Foto: Unsplash.com

Ocenjivanje stepena težine stanja

Postoje četiri razreda, u rasponu od 1 do 4, koje označavaju težinu stanja “trkačkog kolena”. Ocena 1 je najmanje teška, dok ocena 4 ukazuje na najveću ozbiljnost ovog stanja.

Ozbiljnost stepena 1 ukazuje na omekšavanje hrskavice u predelu kolena.

Nivo 2 označava omekšavanje hrskavice zajedno sa abnormalnim površinskim karakteristikama, i obično označava početak erozije tkiva.

Nivo 3 pokazuje stanjivanje hrskavice uz aktivno propadanje tkiva.

Nivo 4, najteža ocena, ukazuje na izloženost kostiju sa značajnim delom oštećene hrskavice. Izloženost kostiju znači da se u kolenu verovatno događa trljanje kosti o kost.

Mogućnosti lečenja hondromalacije patele

Cilj tretmana je smanjiti pritisak na zglobu kolena i zgloba. Odmaranje, stabilizacija i hlađenje zgloba može biti prva linija lečenja. Oštećenje hrskavice koje rezultira stanjem “trkačkog kolena” često se može popraviti odmaranjem.

Ako nastaju oticanje, osetljivost i bol u kolenu, mogu se istražiti sledeće mogućnosti lečenja:

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija usredsređena na jačanje kvadricepsa, potkolenice, mišića aduktora i abduktora, i može vam pomoći da poboljšate snagu i ravnotežu mišića. Ravnoteža mišića pomoći će u sprečavanju neusklađenosti zgloba kolena.

Obično se preporučuju vežbe bez opterećenja, kao što su plivanje ili vožnja bicikla. Uz to, izometrijske vežbe koje uključuju zatezanje i oslobađanje mišića mogu pomoći u održavanju mišićne mase.

Foto: Unsplash.com

Hirurgija

Artroskopska metoda može biti potrebna da bi se pregledao zglob i utvrdilo da li postoji poravnanje kolena. Ova operacija uključuje umetanje kamere u vaš zglob kroz sitan rez. Hirurški postupak može da reši problem. Jedan uobičajeni postupak je “bočno oslobađanje”. Ova operacija uključuje rezanje nekih vaših ligamenata kako biste se oslobodili napetosti i bola u području kolena i omogućili više kretanja.

Ostale hirurške opcije mogu uključivati omekšavanje zadnjeg dela zgloba kolena, implantaciju hrskavičnog grafta, izmeštanje ili umetanja mišića bedara.

Saveti za sprečavanje stanja “trkačkog kolena”

Pomoću ovih preporuka možete da smanjite rizik od razvoja stanja “trkačkog kolena”:

• izbegavajte ponavljani stres ili naprezanje kolena. Nosite štitnike ako morate provoditi vreme na kolenima.

• stvorite mišićnu ravnotežu jačanjem mišića kvadricepsa, mišića potkolenice, aduktora i abduktora. 

• nosite umetke za cipele koji ispravljaju ravna stopala, jer će to će smanjiti količinu pritiska na kolena.

• prekomerna telesna težina može opteretiti kolena. Održavanje zdrave telesne težine može pomoći u uklanjanju pritiska sa kolena i ostalih zglobova. Možete preduzeti korake za gubitak kilograma smanjujući unos šećera i masti, jesti puno povrća, voća i integralnih žitarica i vežbati najmanje 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno.

Ako vas interesuje kako da uspešno uklonite bol u kolenu na potpuno prirodan i brz način, možete pročitati više o tome upravo OVDE

Autor: Pink.rs

#Koleno

#Zdravlje

'