AKTUELNO

Naučite kako da protumačite znakove ispod i saznajte šta možete da uradite da biste osigurali dobar nivo magnezijuma u vašem telu i dobro zdravlje.

Simptomi nedostatka magnezijuma mogu da uključuju grčeve u mišićima, tikove, loš san i hroničan bol. Naravno da je potrebno da osigurate dobijanje adekvatne doze magnezijuma pre pojave prvih znakova nedostatka ovog vitamina.

Ali kako možete znati da li dobijate dovoljno magnezijuma?

Prema populacionim istraživanjima prosečnog unosa magnezijuma, postoje dobre šanse da niste.

Manje od 30% odraslih iz SAD-a konzumira preporučenu dnevnu količinu magnezijuma. I skoro 20% dobija samo polovinu magnezijuma koji im je potreban1.

Testovi za utvrđivanje nivoa magnezijuma

Jedan od načina procene statusa magnezijuma su testovi krvi. Ipak, procena nivoa magnezijuma se obično vrši uz pomoć testiranja krvnog seruma, a ovi testovi nisu toliko merodavni u ovom slučaju, jer samo 1% magnezijuma u telu se zapravo nalazi u krvi, a samo 0,3% se nalazi u krvnom serumu, tako da klinička analiza seruma možda neće uspešno identifikovati nedostatak magnezijuma.

Naučite kako da pročitate vaše znakove ispod, i saznajte šta možete da uradite da biste osigurali optimalan nivo magnezijuma u organizmu i dobro zdravlje.

1. Combs GF, Nielsen FH. Health significance of calcium and magnesium: Examples from human studies. In: World Health Organization. Calcium and Magnesium in Drinking Water: Public health significance. Geneva: World Health Organization Press; 2009.

1. Da li redovno pijete gazirana pića?

Većina tamnih boja sadrži fosfate. Ove supstance se zapravo vezuju za magnezijum unutar digestivnog trakta, čineći ga nedostupnim telu. Dakle, čak i ako jedete zdravu hranu, konzumirajući gazirane sokove, prosto ispirate magnezijum iz svog sistema.

Prosečna potrošnja gaziranih pića danas je više od deset puta veća nego što je bila 1940. godine2. I ovaj porast proizvodnje gaziranih napitaka je odgovoran za smanjenje magnezijuma i kalcijuma u organizmu.

2. Da li redovno jedete kolače, kolače, deserte, slatkiše ili drugu slatku hranu?

Rafinisani šećer nije samo proizvod sa magnezijumom, već i uzrokuje da telo izlučuje magnezijum kroz bubrege. Proces proizvodnje rafinisanog šećera iz šećerne trske uklanja melasu, potpuno uklanjajući sadržaj magnezijuma.

A šećer ne služi samo za smanjenje nivoa magnezijuma. Slatke namirnice su opšte poznate kao "anti-nutrijenti". Anti-hranjive supstance poput slatkiša su namirnice, koje zapravo konzumiraju hranjive supstance kada se vare, što rezultira gubitkom hranljivih supstanci. Budući da sve namirnice zahtevaju vitamine i minerale koje treba konzumirati kako bi se regulisao proces varenja, važno je odabrati hranu koja „vraća“ vitalne hranjive materije.

Što više slatkih namirnica i prerađenih proizvoda imate u svojoj ishrani, to je verovatnije da imate manjka magnezijuma i drugih vitalnih hranljivih materija.

3. Da li imate mnogo stresa u svom životu ili ste nedavno imali veliku medicinsku proceduru kao što je operacija?

I fizički i emocionalni stres može biti uzrok nedostatka magnezijuma.

Stres može biti uzrok nedostatka magnezijuma, a nedostatak magnezijuma povećava reakciju stresa, pogoršavajući problem. U pojedinim studijama, adrenalin i kortizol, nusprodukti reakcije "bori se ili beži" povezani sa stresom i anksioznošću, su povezani sa smanjenim magnezijumom.

Pošto stresni uslovi zahtevaju više korišćenja magnezijuma od strane tela, svi takvi uslovi mogu dovesti do nedostatka, uključujući i psihičke i fizičke oblike stresa kao što su operacije, opekotine i hronične bolesti.

2. Vartanian L, Schwartz, M, Brownell, K. Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Public Health. 2007;97(4):667-675.

Foto: Unsplash

4. Da li svakodnevno pijete kafu, čaj ili druga kofeinska pića?

Nivo magnezijuma se u telu u velikoj meri kontroliše putem bubrega, koji filtrira i izlučuje višak magnezijuma i drugih minerala. Ali kofein uzrokuje da bubrezi oslobode dodatni magnezijum bez obzira na stanje organizma.

Ako pijete napitke sa kofeinom kao što su kafa, čaj i gazirana pića redovno, povećava se rizik od nedostatka magnezijuma.

5. Da li uzimate diuretik, lekove za srce, astmu, pilule za kontrolu rađanja ili terapiju za zamenu estrogena?

Pokazalo se da efekti određenih lekova smanjuju nivo magnezijuma u telu povećanjem gubitka magnezijuma putem izlučivanja bubrega.

6. Da li pijete više od sedam alkoholnih pića nedeljno?

Efekat alkohola na nivo magnezijuma je sličan efektu diuretika: smanjuje magnezijum koji je dostupan ćelijama, povećavajući izlučivanje magnezijuma putem bubrega. U studijama je klinički nedostatak magnezijuma pronađen kod 30% alkoholičara.

Povećani unos alkohola takođe doprinosi smanjenju efikasnost digestivnog sistema, kao i nedostatak vitamina D, i oba mogu doprineti niskom nivou magnezijuma.

7. Da li imate patite od nečega sličnog:

Anksioznost? Hiperaktivnost? Teškoće pri spavanju?

Navedeni simptomi mogu biti neurološki znaci nedostatka magnezijuma. Adekvatan magnezijum je neophodan za nervnu provodljivost, i takođe je povezan sa elektrolitskim disbalansima koji utiču na nervni sistem. Nizak nivo magnezijuma je takođe povezan sa psihom i pojedinim psihičkim oboljenjima.

Foto: Unsplash

8. Da li imate nešto od sledećih stanja:

Bolni mišićni grčevi? Grčevi u mišićima? Fibromijalgija? Facijalni tikovi ili nevoljni pokreti očiju?

Neuromuskularni simptomi kao što su ovi su među klasičnim znakovima potencijalnog deficita magnezijuma.

Bez magnezijuma, naši mišići bi bili u konstantnom stanju kontrakcije.

Magnezijum je neophodan element opuštanja mišića, a bez njega bi naši mišići bili u konstantnom stanju kontrakcije. Kalcijum, s druge strane, signalizira mišiće da se kontrahuju. Ova dva minerala su dve strane fiziološkog novčića: oni obavljaju akcije koje se suprotstavljaju jedna drugoj, a ipak funkcionišu kao tim.

Nedostatak magnezijuma se takođe može pojaviti i kao nedostatak kalcijuma, a jedna od prvih preporuka nakon dobijanja niskih rezultata kalcijuma je suplementiranje magnezijumom.

9. Da li ste odgovorili sa "da" na bilo koje od gore navedenih pitanja i da li ste takođe stariji od 55 godina?

Starije odrasle osobe su posebno osetljive na nizak nivo magnezijuma. Pokazalo se da starenje, stres i bolesti doprinose povećanju potreba za magnezijumom, ali većina starijih odraslih ljudi zapravo uzima manje magnezijuma iz izvora hrane, nego kada su bili mlađi.

Pored toga, metabolizam apsorpcije magnezijuma može biti manje efikasan kako starimo, jer promene u gastrointestinalnom traktu i bubrezima doprinose da stariji odrasli apsorbuju manje, a i zadržavaju manje magnezijuma. Ako ste stariji od 55 godina i pokazujete simptome povezane sa niskim nivoom magnezijuma, posebno je važno da radite na poboljšanju unosa magnezijuma.

Magnezijum (MG++) Marine Mineral sa vitaminom B6 u kapsulama je prirodan preparat, koji predstavlja jedinstveni mineralno vitaminski kompleks, koji sadrži prečišćeni prirodni ekstrakt magnezijuma obogaćen vitaminom B6.

Foto: Promo/Abelapharm

Magnezijum (MG) Marine Mineral doprinosi:

• smanjenju umora i iscrpljenosti

• normalnom metabolizmu stvaranja energije

• normalnoj funkciji nervnog i imunog sistema

• normalnoj funkciji mišića, i srčanog mišića

• ravnoteži elektrolita

• normalnoj sintezi proteina

• normalnoj psihološkoj funkciji

• regulaciji hormonske aktivnosti

#Zdravlje

#magnezijum

'