AKTUELNO

Nekim od ovih stvari čak ritikujete vaš život.

Znate li da postoji pet načina kojima svaki dan škodite svom zdravlju? Vaša je svakodnevica puna rizika, piše Men's Health.

7:00: Perete zube nakon doručka

Perete li zube nakon obroka koji je sadržao kiselu hranu, posbeno nakon konzumiranja voća, možete oslabiti zubnu gleđ, kaže dr. dent. med. Mark Vulf sa stomatologije Univerziteta u Njujorku. Tako pospešujete nastanak mrlja i pucanje zuba.

Foto: Pixabay.com

8:30: Na posao putujete otvorenih prozora

Dvostruko opasno. Prvo, zagađenje vazduha na većim saobraćajnicama može biti i 10 puta veće nego u stambenim četvrtima, kaže dr. Skot Fruin, zdravstveni ekolog sa Univerziteta južne Kalifornije. Izduvni gasovi dizela mogu doprineti glavoboljama, raku i infarktu. Drugo: UV zraci mogu pospešiti rak kože.

13:00: Podgrevate ručak u mikrotalasnoj pećnici

Plastika bez BPA? Bolje, ali nije savršeno. Ftalati ipak mogu doći u hranu i promeniti vam hormonsku ravnotežu, kaže dr. sc. Bak Luis, direkrorka američkih Nacionalnih instituta za zdravlje.

Upotrebljavate klasiku: Plastiku nemojte koristiti u mikrotalasnoj. Hranu grejte na keramičkom tanjuru ili, još bolje, na klasičnom šporetu.

19:30: Vozite kući posle konzumiranja alkohola

Ljudi s 0,1 promilom alkohola u krvi čak 46 procenata uzrokuju sudar u poređenju s vozačima koji su potpuno trezni seli za upravljač, pokazala je studija Univerziteta Kalifornija u San Dijegu.

Foto: Pixabay.com

22:30: Proveravate mejlove pre odlaska u krevet

Menadžeri koji na mobilnom telefonu rešavaju posao nakon 21 časa, bude se malaksali, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta u Floridi. Velika studija pokazala je da premalo sna podiže rizik od moždanog udara.

I. P.

#Alkohol

#Poruka

#Zdravlje

#Zubi

#Četkica

'