AKTUELNO

Smeh će vam produžiti život.

Prema novom istraživanju, u stresnim situacijama ne bi trebalo da odreagujete impulsivno, već da nađete način da budete potpuno smireni, recimo, da udišete duboko i brojite u sebi.

Psiholozi su pokazali da muškarci koji u 35. godini priznaju da imaju kratak fitilj, imaju daleko veće šanse da umru pre 70. godine.

Rizik da umru ranije ostaje i kada se izuzmu pušenje, bračno stanje, i ostali rizični faktori, iako su temperamentni ljudi skloniji takvom ponašanju koje dodatno skraćuje život.

Istraživači koji su proučavali podatke o 1307 muškaraca od 1968. do 2007. godine nisu proučavali nove uzorke veće smtnosti ljutih ljudi, nego su proučavali ranije studije i povezali ljutnju sa čitavim nizom negativnih fizioloških i psiholoških procesa.

Britanski psiholog Graham Prajs koji vodi savetovalište za kontrolu besa kaže da je ljutnja oblik stresa, a da stres povećava nivo kortizola u krvi. Ljutnja, naročito ako je dugotrajna, vodi većem riziku za srčani i moždani udar, sindromu iritabilnih creva i drugim bolestima.

I. P.

#Smrt

#Stres

#Zdravlje

#Život

'