AKTUELNO

Finalne pripreme pred putovanje su u toku. Bilo da putujete na planinu, u neku evropsku metropolu ili na more, treba pregledati prtljag i proveriti da li ste poneli ove stvari sa sobom.

Septembar je stigao. Leto za neke polako prolazi, a za neke koji tek idu na odmor tek kreće, i pripreme za putovanja su uveliko u toku. Bilo da putujete na vikend ili na više dana, uvek pri ruci trebate imati nekoliko stvari bez kojih se nijedno putovanje ne može zamisliti. Kako biste izbegli eventualne neprijatnosti na svom odmoru, obratite pažnju da li ste spakovali:

Foto: Pixabay.com

• Pasoš i ostala lična dokumenta? Iako na prvi pogled ova stavka deluje banalno, neretko se dešava da upravo zahvaljujući pozitivnoj tremi, usled žurbe zaboravimo ono najvažnije. Nije zgoreg za svaki slučaj posedovati fotokopirana lična dokumenta (kako biste izbegli mukotrpne procese po ambasadama u slučaju eventualnih neprijatnosti poput krađe). Takođe, veoma je važno posedovati međunarodnu polisu osiguranja kako biste mirne glave uživali u svom odmoru. Proverite da li je u zemlji u koju putujete važeća vozačka dozvola, ili je potrebno prikupiti dodatnu dokumentaciju, ako planirate da iznajmljujete automobil za vreme putovanja.

Foto: Tanjug

• Punjač za mobilni telefon, tablet, laptop ili fotoaparat? Ne propustite da zabeležite lepe uspomene i da svoje avanture podelite sa najdražima. Za duga putovanja odličan izbor je i eksterna baterija koja vam obezbeđuje nekoliko punjenja telefona, tako da nema bojazni od pražnjenja baterije.

Foto: Pixabay.com

• Lekove za hitnu pomoć? Obavezno sa sobom ponesite hanzaplast, probiotik kao što je Bulardi, koji reaguje istog trenutka po uzimanju uništavajući štetne bakterije i obnavljajući crevnu mikrofloru. Zatim, lek protiv bolova, sredstvo protiv ujeda komaraca, lek za skidanje povišene telesne temperature. Ukoliko imate potrebe za lekom protiv mučnine tokom putovanja, ne zaboravite da ga imate u svom ručnom prtljagu.

Foto: Pixabay.com

• Flašicu vode, slatkiš ili zdrave grickalice? Neophodno je uvek imati flašicu vode sa sobom na putovanjima. Duga čekanja na aerodromu, višesatna putovanja autobusom, vozom ili automobilom zahtevaju da hidrirate svoje telo. Nikad se ne zna da li može iskrsnuti neki zastoj ili kvar na putu. Takođe, uz sebe uvek imajte integralni keks, kesicu badema ili neku drugu zdravu grickalicu koja će održavati sitost i normalan rad metabolizma. Duga putovanja izazivaju lučenje adrenalina i zato se nemojte izgladnjivati.

• Nešto za razonodu? Knjigu, strip, mp3 plejer, enigmatiku? Uvek imajte sa sobom neki vid razonode, koji će vas opustiti i učiniti putovanje ugodnijim.

Foto: Pink.rs

Ne dozvolite da vas promene lokacija i klime iznenade, i obucite se slojevito za vreme putovanja. Ako vas ipak, na putovanjima najviše brine problem sa probavom i dijarejom, pročitajte više o tome OVDE.

Pink.rs

#Zdravlje

'