AKTUELNO

Naučite da prepoznate znake manjka magnezijuma i saznajte šta možete učiniti kako biste osigurali balans magnezijuma i dobro zdravlje.

Uticaj magnezijuma je toliko presudan i dalekosežan da se simptomi njegovog odsustva odražavaju u celom organizmu. Magnezijum aktivira preko 300 enzimskih reakcija u organizmu, prevodeći na hiljade biohemijskih reakcija koje se svakodnevno dešavaju. Presudan je za prenošenje nervnih impulsa, kontrakciju mišića, koagulaciju krvi, proizvodnju energije, metabolizam hranljivih materija i formiranje kostiju i ćelija. Takođe pospešuje zdravlje srca, sprečava moždani udar i gojaznost i poboljšava raspoloženje i pamćenje.

Simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu mogu da uključuju mišićne grčeve, tikove lica, slabo spavanje i hroničan bol. Isplati se osigurati optimalne količine magnezijuma pre nego što dođe do znakova nedostatka. Ali kako da znate da li imate dovoljno magnezijuma i koliko je dovoljno?

Foto: Pixabay.com

Jedan od načina procene vašeg statusa magnezijuma je da putem analiza, tj. testiranjem krvnog seruma proverite vaš nivo magnezijuma u krvi. Samo 1% magnezijuma u organizmu zapravo se nalazi u krvi, a samo u krvnom serumu je pronađeno samo 3%, tako da kliničko testiranje možda ne identifikuje uspešno nedostatak magnezijuma.

Moguće je dobiti uvid o vašem unosu magnezijuma postavljanjem nekoliko pitanja o svom načinu života i uviđanju određenih znakova i signala niskog nivoa magnezijuma. Naučite da tumačite znake i saznajte šta možete učiniti kako biste osigurali balans magnezijuma i dobro zdravlje.

Da li redovno pijete gazirana pića?

Većina tamno obojenih gaziranih pića sadrži fosfate, koji se vezuju magnezijumom unutar digestivnog trakta, čineći ga nedostupnim telu. Dakle, čak i ako jedete balansiranu ishranu, korišćenjem ove vrste pića izvlačite magnezijum iz vašeg organizma.

Da li redovno jedete peciva, kolače, deserte, bombone ili slatku hranu?

Rafinisani šećer nije samo nulti proizvod magnezijuma, već takođe uzrokuje da telo izlučuje magnezijum kroz bubrege. Proces proizvodnje rafinisanog šećera iz šećerne trske uklanja melasu, potpuno time uklanjajući sadržaj magnezijuma. Što su slatkiši i obrađena hrana zastupljeniji u vašoj ishrani, veća je verovatnoća da su vam magnezijum i drugi vitalni sastojci deficitarni.

Foto: Printscreen Youtube

Da li imate puno stresa u vašem životu, ili ste nedavno imali medicinsku proceduru kao što je operacija?

I fizički i emocionalni stres može biti uzrok nedostatka magnezijuma. Stres može biti direktan uzrok nedostatka magnezijuma. Pošto stresne okolnosti zahtevaju da telo više koristi magnezijum, svi takvi uslovi mogu dovesti do nedostatka, uključujući i psihološke i fizičke oblike stresa kao što su operacija, opekotine ili hronična bolest.

Da li pijete kafu, čaj ili druga kofeinska pića dnevno?

Nivo magnezijuma u telu uglavnom kontrolišu bubrezi, koji filtriraju i izlučuju višak magnezijuma i drugih minerala. Ali kofein izaziva bubrege da oslobađaju dodatni magnezijum. Ako redovno pijete kofeinska pića kao što su kafa i čaj, povećava se rizik od nedostatka magnezijuma.

Foto: Pixabay.com

Da li uzimate diuretike, lekove za srce, astmu, kontraceptivne pilule ili hormonsku terapiju?

Pokazano je da efekti određenih lekova smanjuju nivoe magnezijuma u organizmu povećavajući gubitak magnezijuma kroz izlučivanje preko bubrega.

Da li pijete više od sedam alkoholnih pića nedeljno?

Efekat alkohola na nivo magnezijuma je sličan efektu diuretika: smanjuje raspoloživi magnezijum povećavajući izlučivanje magnezijuma u bubrezima. U studijama je nedostatak kliničkog magnezijuma pronađen kod 30% alkoholičara.

Da li primećujete kod sebe sledeće znake:
Anksioznost? Hiperaktivnost? Slabo spavanje?

Navedeni simptomi mogu biti neurološki znaci nedostatka magnezijuma. Magnezijum je neophodan za provodljivost nervnih impulsa i povezan je sa disbalansima elektrolita koji utiču na nervni sistem. Nizak magnezijum je takođe povezan sa promenama ponašanja, često i depresijom.

Foto: Pixabay.com

Da li vas muče: Bolni mišićni grčevi? Facijalni tikovi ili nehotični pokreti očiju? Fibromialgija?

Neuromuskularni simptomi poput ovih su među klasičnim znacima potencijalnog deficita magnezijuma. Bez magnezijuma, naši mišići bi bili u stalnom stanju kontrakcije.

Da bi predupredili nedostatak magnezijuma u organizmu i izbegli navedene simptome, i uspešno zaštitili zdravlje, preporuka lekara je Magnezijum Marine Mineral, koji sadrži prečišćeni prirodni ekstrakt magnezijuma obogaćen vitaminom B6.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'