AKTUELNO

U Srbiji svake godine oboli oko 750 žena.

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Neophodna je podrška

Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

Teško ga je otkriti na vreme

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest nažalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Ovo su neki od simptoma: Oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje. Bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku. Osećaj sitosti odmah po započetom obroku. Često i naglo mokrenje. Bol u toku seksualnog odnosa. Zatvor.

- Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju - objasnio je prof.dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.

Pet ključnih činjenica o raku jajnika:

1. Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti.

2. Svest o simptomima bolesti može da spase život.

3. Danas je moguće genetsko testiranje na BRCAm mutirane gene na rak jajnika.

4. Važno je znati BRCAm status žena.

5. Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi.

#Rak

#Zdravlje

'