AKTUELNO

Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, kod žena ona čak utiče i na reproduktivnu sposobnost.

Za razliku od muškaraca, žene mnogo češče imaju ovaj problem, rekao je dr Saša Kiković lekar sa VMA.

- Ova žlezda se nalazi u regiji vrata i ima mnoge,važne funkcije u organizmu. Nalazi se između jabučice na vratu i grudne kosti. Pregled izgleda tako što rukama sa obe strane napipamo žlezdu, a nakon toga se ide na ultra-zvučni pregled, i ukoliko se uoči neki čvor onda se određuje o kakvom je reč –objasnio je on gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije.

Prema njegovim rečima, jako često se dešava da osoba ne primeti da ima problem sa štitastom žlezdom, jer simptomi nisu previše uočljivi i mogu se pripisati umoru.

- Pospanost, usporenost, dobijaje u težini, suva perutav koža predstavljaju smanjenji rad žlezde, kod pojačanog rada su potpuno obrnuti simptomi: učestale stoliste, gubitak telesne težine i znojenje dlanova - dodaje Kiković.

On je takođe istakao da je jako važno proceniti u koliki su čvorići i da li napreduju, kako bi se odredila terapija.

- To je lek koji se uzima ujutru. Ova bolest uglanvom nije opasana, ali naravno mora da se vodi računa i kontroliše – dodaje on.

J. Stanković

#Lek

#Lekar

#Simptomi

'