AKTUELNO

Oko 70 odsto ljudi oboli od neke respiratorne infekcije svake godine.

Najčešći razlog za odlazak kod lekara je respiratorna infekcija, pa je zbog toga veoma važno da radite na prevenciji i zaštiti.

Svaki put kada se prehladite osećate se bespomoćno, malaksalo, tromo i imateproblema sa disanjem i temperaturom. Za razliku od glavobolje, ovo stanje se ne može izlečiti za veoma kratko vreme, pa vam ispijanje pilula neće mnogo pomoći.

Na svu sreću priroda je smislila kako da nam pomogne pa nam je dala dosta svojih plodova koji mogu da nam pomognu u borbi sa dosadnim virusima i prehladama. Najvažnije je jačati imunitet i sprečiti pojavu kašlja, prehlade i gripa. Jedna od super namirnica koja će vam pomoći da se izborite sa dosadnom prehladom su pečurke.

Beta glukani su tim ugljenih hidrata prisutnih u ćelijskim zidovima gljiva, ali i u ćelijskim zidovima celih zrna žitarica.

Oni su sposobni da stimulišu imuni sistem i mogu da smanje simptome i vreme trajanja respiratorne infekcije i prehlade. Povećajte unos ovih namirnica i suplemenata jer vam mogu biti od velike pomoći u ovom periodu kada počinju da se javljaju problemi.

Objavljeno je kliničko istraživanje u Žurnalu evropskih nutricionista, a koje se tiče placeba. Tada je otkriveno da beta glukani smanjuju broj uzročnika prehlade i gripa kod pacijenata koji su ih uzimali za čak 25 odsto.

Dobar izvor beta glukana je ječam, pšenica, raž i alge.

#Zdravlje

#imunitet

#pšenica

'