AKTUELNO

Otrkivamo vam nove trendove u oblasti plastične hirurgije i podmlađivanja, kao i koja je operacija i dalje najpopularnija među damama u Srbiji.

Doktorka Olivera Partonjić Lazović iz Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju "Opal" navodi za Pink.rs da popularnost estetske hirurgije, kao i antiejdžng medicine u Srbiji ne jenjava.

- Ove intervencije su sve popularnije. Koliko često idu kod zubara, pacijenti toliko često dolaze i kod nas – ispričala je Partonjić Lazović, napomenuvši da je, kada se govori o operacijama u totalnoj anesteziji, i dalje apsolutno najtraženije uvećanje grudi.

Foto: Printscreen Youtube

Na drugom mestu je operacija zatezanja kapaka, odnosno uklanjanja viška kože sa tog dela lica, manje invazivna inetvencija koju preferira populacja između 45 i 60 godina.

Mlade osobe od 13 do 17 godina najčešće se odlučuju za operaciju ušiju. Ova operacija, kojom se koriguje klempavost, kako objašnjava Partonjić Lazović, posebno je popularna među dečacima.

Devojke uzrasta od 17 do 20 godina rade punjenje usana, dok se za operaciju grudi najviše odlučuju žene srednje generacije od 35 pa naviše. Nije uvek u pitanju uvećanje, često je u pitanju podizanje grudi posle dojenja, navodi doktorka.

Među populacijom koja je ušla u sedmu deceniju dominiraju intervencije zatezanja lica i vrata.

U domenu antiejdžing medicine, devojke se najviše odlučuju za podizanje jagodica.

- Moj predlog je da ne preteruju, da zaista urade malo. Kod mlađe populacije to je trend, dok se kod starijih osoba zaista dobija na lepoti lica – kazala je Partonjić Lazović.

Foto: Printscreen Youtube

Sledi popunjavanje bora oko usta i nosa, podizanje krajeva usana i botoks bora na čelu.

Vreme trajanja botoksa je od četiri do šest meseci. On se koristi i za procedure smanjenja znojenja u pazušnoj regiji, ali i na licu.

- Pacijenti najčešće pitaju, da li će kada prođe dejstvo botoksa stanje biti gore ili bolje. Ja kažem uvek bolje jer se radi na smanjenju funkcije mišića koji stvaraju bore – navela je ona.

Nove metode podmalđivanja

- Jedna od najlepših intervencija je PRP metoda, podmalđivanja sopstvenom krvnom plazmom kojom se vrši revitalizacija celog lica i vrata. Za dobre rezultate potrebna su bar dva, a kod starijih pacijenata četiri tretmana godišnje – precizirala je doktorka.

Govoreći o novitetima o oblasti podmlađivanja, Partonjić Lazović je izdvojila novu terapiju nehiruškog liftinga - mezoniti. Ova metoda koristi se za podizanje tonusa mišića i daje dobre efekte na rukama.

Veći broj mezonita i bolji način ukrštanja garantuju i bolji rezultat.

Kada je reč o estetskim operacijama genitalija, Partonijević Lazić, kaže da je taj trend u Srbiji tek u povoju, ali je interesovanje sve veće. - One su u domenu antiejdžing medicine, ništa invazivno, a daju dobre rezultate – istakla je doktorka.

Foto: Printscreen Youtube

Povoljne cene

Srbija je, u poređenju sa svetom, i dalje jako jeftina, pa su cene i za ovdašnje uslove veoma pristupačne.

- Antiejdžing medicina zaista je svima dostupna, a kada je reč o estetskoj hirurgiji Srbija i dalje drži najniže cene u poređenju sa regionom i svetom - ocenila je Partonjić Lazović.

Koliko može da košta ovo zadovoljstvo?

Cene intervencija se razlikuju zavisno od klinike. Ovo su okvirni iznosi koje treba izdvojiti za ulepšavanje: uklanjanje viška tkiva sa gornjih kapaka je 600 evra, a sa donjih 900 evra, uvećanje (smanjenje) grudi oko 2.500 evra, korekcija bora botoksom 400 evra, korekcija klempavosti oko 800 evra, punjenje usana je 300 evra, zatazenje vrata 900 evra, klasičan fejslifting oko 3.500 evra, a uvećanje zadnjice 2.500 evra.

Da su cene estetskih intervencija u Srbiji povoljne, smatraju i u Klinici "Colić", ukazujući da ima mnogo manje preterivanja u odnosu na ranije godine, kada je , na primer, reč o uvećanju usana.

- Poslednjih godina su sve popularnije intervencije na licu - kaže za Pink.rs doktor Milan Colić, a razlog je između ostalog u procedurama koje su sve manje invazivne, poput hijaluronske kiseline i botoksa.

On je dodao da se popularnost operacije uvećanja grudi ne smanjuje, a da je sve veće interesovanje za intervenciju povećanja zadnjice, preraspodelom masnog tkiva ili ugradnjom implantata.- Mlade majke često se odlučuju za podizanje grudi. Veliki broj pacijenata uklanja podočnjake i bore, radi korekciju nosa, zatim fejslifting... - naveo je Colić govoreći o trendovima u oblasti estetske hirurgije.

Kao novinu, izdvojio je sistem Bodi tajt, najnapredniji način za trajnu eliminaciju masti iz organizma, uz istovremeno zatezanje kože. Ovaj sistem omogućava agresivniju liposukciju, bolovi su manji, a koža se vremenom zateže, precizirao je Colić.

- Uvek nastojimo da uz minimalnu intervenciju postignemo maksimalan efekat - istakao je Colić, koji ne vidi ništa loše u tome da roditelji na intervenciju povećanja grudi dovedu ćerku od 18 godina, a na koju se taj nedostatak psihološki negativno odražava.

Dešava se, kaže, i da odbiju pacijente ako procene da intervencija neće služiti na čast njihovom izgledu.

S.M.

#Bore

#Plastične operacije

#grudi

#novine

'