AKTUELNO

Proces traje mesecima, a osim strpljenja, potrebno vam je i mnogo novca.

Često se mladi danas odlučuju da iz Srbije otputuju u neki od gradova SAD-a i dožive "američki san". Mađuitm, odlazak u Ameriku na rad nije tako jednostavan kakvim se možda čini. Komplikuje ga pre svega proces dobijanja vize koja bi omogućila rad i boravak u SAD, a proces je najčešće vrlo dug, spor i skup.

Dobijanje vize

Zahtev za radnu ili poslovnu vizu podnosi se ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, a osim osnovnih dokumenata potrebno je priložiti i pozivno pismo od firme u SAD, kao dokaz da će podnosilac vize započeti radni odnos. Kada se zahtev za dobijanje vize podnese, čeka se njegovo odobrenje i otpočinjanje procesa. Odobrenje se čeka oko mesec dana. Čitav proces dobijanja vize može se pratiti i preko interneta, na sajtu visajourney.com. Tu su predstavljeni koraci do dobijanja vize, predviđeno vreme za završetak procesa, potrebni dokumenti i sve ostale informacije u vezi sa tokom procesa.

Za prvi korak u procesu potrebno je obezbediti osnovnu dokumentaciju: uplatnicu koja košta oko 300 dolara, mada cena varira u zavisnosti od vrste vize, dokaz da se ne vodi krivični postupak protiv podnosioca, propratno pismo, kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, biografske detalje, fotografije. Ako vam je potrebna bračna viza, onda uz dokumente treba priložiti dokaz da se sa osobom znate najmanje dve godine, kao i izjava o tome kako ste se upoznali.

Foto: Pixabay.com

Nakon što se ovi dokumenti prilože, ambasada dalje zahteva lekarsko uverenje od lekara kojeg je sama ambasada odredila da preglede vrši. Pregled košta 16.000 dinara, a podrazumeva rendgenski snimak pluća, vađenje krvi, primanje vakcina (potrebno je primiti tetanus, MMR i grip vakcine), testove na razne bolesti. Nakon prolaska svih testova, zakazuje se intervju u ambasadi SAD i razgovor sa konzularnim predstavnikom koji, sudeći prema izjavama onih koji su razgovor prošli, nije nimalo naivan. Naime, radi se o odlično obučenoj osobi, vrlo radoznaloj, koja nema problem da postavi bilo kakvo pitanje lične prirode. Nakon razgovora, čeka se odobrenje vize, a zatim i dobijanje pasoša. Ceo proces u Srbiji može da traje i do šest meseci, a zatim se, nakon odlaska u SAD, nastavlja tamo. Sledi proces dobijanja Zelene karte, koji podrazumeva dobijanje putnih isprava kao i same dozvole za rad. Bez putnih isprava ne možete napustiti SAD i, recimo, otići u posetu porodici u Srbiji. U tom slučaju biste bili vraćeni sa američke granice, jer odobrena viza podrazumeva samo jedan ulazak u zemlju. Ceo proces dobijanja Zelene karte košta oko 1050 dolara, a čeka se i do pet meseci.

Zaposlenje u SAD

Iako izgleda da je lako zaposliti se u SAD, to baš i nije slučaj. Naime, bitno je znati koje profesije su najtraženije, odnosno koje manjkaju, što znanto povećava šansu da se zaposlite u što kraćem roku.

Trenutno najtraženiji poslovi u Americi su sledeći:

Inženjeri - plata se kreće od 80.000 do 140.000 dolara godišnje

Računvođe - od 50.000 do 130.000 godišnje

Programeri i IT stručnjaci - oko 90.000 dolara godišnje

Ako niste stručni ni za šta od navedenog, dobar izbor je i fizički rad ili rad u ugostiteljstvu. Barmeni i konobari zarađuju minimalac, ali mogu lepo da žive od napojnica, jer Amerikanci vode računa da uvek ostave bakšiš – 20 odsto od iznosa računa. Ne ostavljanje napojnice, ili mala napojnica, smatraju se nekulturnim.

Kamiondžije takođe mogu dobro da zarade – oko 10.000 dolara mesečno.

Kada govorimo o najplaćenijim zanimanjima, to su:

Lekari, hirurzi, pedijatri, zubari, anesteziolozi, psihijatri, sa između 150 i 240.000 dolara zarade godišnje

Arhitekte i inženjeri – oko 140.000 dolara zarade godišnje

Marketing menadžeri – 130.000 dolara

Hemičari i farmaceuti 120-130.000

Kompjuterski i IT menadžeri oko 135.000 dolara

Advokati i piloti oko 130.000 dolara

Finansijski savetnici oko 125.000 dolara godišnje

Uslovi za život i rad u SAD

I. Petrović

#Posao

#Putovanja

#SAD

#Viza

'