AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić rekao je da koronavirus nosi mnogo nepoznanica ali da je jasno već sada da su promene u svetu neminovnost.

-Kada neko kao Tramp govori da je koronavirus proizašao iz laboratorije u Kini nama to izaziva sumnju da je to sintetički virus, da nije spontani proces, nego se vidi da je neko imao nameru. Jasno je naučnoj zajednici da taj virus nije spontan - rekao je Miletić i dodao da sada vidimo i da najznačajniji državnici sveta sumnjaju u poreklo virusa.

-Imali smo ranije da je Kina optužila SAD, pa je Britanija bila optužena, ali nema nikakve dileme, ovo je "ubrizgano" na neki način da se promeni svet - ocenjuje Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ogromne su promene u svetu i zapitavši se ko sad pobeđuje u toj bici.

Kako je podsetio, biološki ratovi koji su bili projektovani tokom hladnih ratova bili su izuzetno važni elementi.

-Sposobnost autodestrukcije čoveka, ne treba da nas iznenađuje. Ja se ne radujem tome, ali kada analiziramo želim da istaknem da nema nikakve dileme da su ti scenariji razrađeni, da laboratorije rade eksperimentišući sa tim virusima, to je prosto realnost - kaže on.

Napominje i da je vrlo važan ekonomski aspekt.

- Vidimo koje mere preduzimaju Italija, Nemačka, Francuska u zaštiti svojih ekonomskih giganata - firmi koje su nosioci njihovog bankarskog sistema, firmi koje su nosioci njihove ekonomije - ističe on.

Kako ocenjuje, države smatraju da ovim virusom i njihovom ekonomskom situacijom je ugrožena njihova suverenost.

Docent politikolog Sanja Arežina autor knjige "Kina u Evropi" smatra da nema mesta svakoj ozbiljnoj teoriji kako je došlo do širenja koronavirusa, jer je sve izuzetno sveže kako bi bilo šta moglo da se tvrdi sa sigurnošću.

Foto: TV Pink Printscreen

-Za sad imamo jednu zvaničnu verziju - da je virus potekao od slepih miševa i da je krenuo da se širi sa pijace divljih životinja u Vuhanu - kaže Arežina za Pink.

-Čini se da trenutno ni sami Kinezi nisu sigurni u nju. Međutim o svemu će se razgovarati nakon što se pandemija smiri - kaže ona.

#Deajn Miletić

#Sanja Arežina

<
'