AKTUELNO

Specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer će čuvati poziciju SAD koja je pristrasna u odnosu na Albance, smatra predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

Miletić je istakao da je Palmer iskusan diplomata, koji je, između ostalog, karijeru gradio na krizi u našem regionu.

- Sa žaljenjem konstatujem da SAD nisu ni približno odmakle u smeru koji je potreban da bi se rešila kriza u regionu i da se pokaže jedno bolje razumevanje i srpske pozicije. Ovde se radi o taktici i nadmudrivanju i složenom procesu koji teško da će dovesti do ikakvih rešenja. Dovoljno je bilo da SAD lupe šakom o sto i uvedu sanklcije ukoliko se ne povuku takse za srpske proizvode – rekao je on.

Miletić je ocenio da je izjednačavanje taksi i inicijativa da se povuku priznanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, krše se međunarodna prava, međunarodni ugovori i dogovori sve što je već postojalo.

- Ovo što Srbija radi je legitimno ponašanje države koja želi da popravi svoju pregovaračku poziciju i koja se nije obavezala nigde da to neće raditi – navodi Miletić.

- Moja očekivanja su nikakva kada je on u pitanju i doprinos nekom dogovoru. On je posle smene Haradinaja najavio formiranje nove vlade - dodao je on i istakao da SAD imaju pogrešan pristup prema problemu na KiM.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor dnevnog lista "Srpski telegraf" Saša Milovanović navodi da bi dolazak Palmera trebalo da znači veće interesovanje za ovaj prostor.

On, međutim, očekuje da Palmer brani stavove Amerike, nekada i pretnjama i verbalnom silom.

#Dejan Miletić

'