AKTUELNO

Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof.dr Dejan Miletić govoreći o najavljenom samitu u julu i problem Beograda i Prištine kaže da se ne mogu očekivati neke ozbiljne promene nakon tog samita.

- Da bi došlo do nekih ozbiljnih promena u odnosu na situaciju u regionu morala bi odlučnije da reaguje međunarodna zajednica. Mi vidimo da te spremnosti nema i ovo saopštenje Kvinte od juče kojim se potvrđuje pobeda Srpske liste na izborima na KiM je nemušta i osvrće se na neke nepravilnosti. Taj odnos dvostrukih standarda je prosto iritirajući – rekao je Miletić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, nema većeg poniženja za svetsku politiku od onog koje je sa pokušajem davanja državnosti Kosovu napravljeno.

Foto: TvPink Printscreen

- Nema rešanja bez uvažavanja nacionalnih interesa Srbije. To nisu uradili, vrlo svesno. To je velika greška Evrope, koja je nezrela i to se pokazuje. Izbori na KiM su pokazali da je srpski narod svestan sa kime se nosi i da treba sutra bi opet izašli na izbore – kazao je Miletić.

Prema njegovim rečima, svako ko misli da će sa Srbijom moći pritiscima da natera Srbiju protiv svojih interesa, to je iluzija i to se neće desiti.

Istoričar Saša Adamović osvrnuo se na aferu u Austriji i rekao da je Štrahe čovek koji je stranku koja je bila uzdrmana i koja je pala na nizak nivo podigao i doveo je skoro na vlast.

Foto: TvPink Printscreen

- Štrahe je bio prosrpski orijentisan i mi smog a doživljavali kao velikog prijatelja srpskog naroda. On je potpuno u pravu kada je rekao da je na njega izvršen politički atentat – ocenio je Adamović.

Kako dodaje, do sada se vidi da u snimku nema krivičnog dela i da je Štrahe samo razgovarao o ponudama u politici i malo ogovarao političke oponente.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dejan Miletić

#Kosovo i Metohija

'