AKTUELNO

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za nišavski i toplički okrug, koji je Vlada juče formirala u cilju suzbijanja efekata epidemije koronavirusa u tom delu Srbije, rekao je da je krizna situacija u Nišu i okolini nastala pre svega zbog problema sa Gerontološkim centrom u Nišu.

"Svi zaraženi iz Gerontološkog centra su prebačeni u KC Niš još u nedelju. Njihovo stanje je trenutno lakše kliničke slike. Troje je preminulo najverovatnije na putu do KC. Bili su stariji, slabo pokretni ili nepokretni, i sa hroničnim bolestima", rekao je Tiodorović za Javni servis.

On je dodao da u jednom niškom privatnom domu za stare ima 30 štićenika pozitivnih na Covid, kao i 3 radnika te da će oni biti prebačeni ili su već prebačeni na KC.

Kaže da je nastupajuća "plima" u oboljevanju na jugoistoku Srbije nastala zbog kašnjenja od nedelju dana u odnosu na drugi deo Srbije.

"U KC Niš, u starom delu bolnice koji je potpuno pun imamo 14 ljudi na respiratorima. U novom delu, preorijentisanom takođe za Covid, ima 212 pacijenata. Na raspolaganju nam je još 460 postelja", naglasio je Tiodorović.

Dodaje da bi covid bolnica sa 200 postelja u Leskovcu trebalo da podmiri potrebe u tom delu.

"U planovima su nam otvaranja bolnica i na drugim mestima, ako bude potrebe. Kako u civilnim tako i vojnim objektima", kazao je on.

Prema njegovim rečima, osam odsto zaraženih su zdravstveni radnici, ali, zahvaljujući kolegama iz okolnih gradova i svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i pomoći Beograda, moći će sve da se "pokrije".

#Branislav Tiodorović

#Niš

#koronavirus

<
'