AKTUELNO

Punomoćnici Teodore Krsmanović jutros su Tužilaštvu predali forenzičku 3D rekonstrukciju ubistva njene sestre Jelene Marjanović. Šta stoji u toj rekonstrukciji za Pink ekskluzivno otkrivaju advokat Predrag Savić i direktor Centra za forenzička istraživanje iz Novog Sada Nenad Šipka.

U forenzičkoj 3D rekonstrukciji ubistva Jelene Marjanović, koja je predata Tužilaštvu, tvrdi se da pevačica nije ubijena na nasipu u Borči, kako je to navedeno u optužnici protiv njenog supruga Zorana Marjanovića.

U 3D rekonstrukciji monstruoznog zločina, koju je uradio Centar za forenzička istraživanja, fotografijama i simulacijom ubistva su potkrepoljeni navodi da pevačica nije zadobila smrtonosne udarce na nasipu.

Foto: RTV Pink

- Ovo je fotografija mesta gde je pronađeno telo Jelene Marjanović. Na fotografiji se vidi da u okolini njenog tela nema nigde tragova krvi - navodi direktor Centra za forenzička istraživanja Nenad Šipka.

Foto: RTV Pink

- Ovo je telo Jelene Marjanović izvučeno na obalu. Najintersantnije je to što na prednjoj strani majce, vidite da ona nije uopšte krvava. Telo je postavljeno direktno na zemlju, a ne na neku plastičnu podlogu, tako da je besmisleno pričati o DNK tragovima na njenom telu - navodi Šipka.

Foto: RTV Pink

Foto: RTV Pink

- Na leđima se vide tragovi tečnosti nalik na krv, po nama su ti tragovi nastali usled polaganja Jelene na sopstvenu kosu, jer ovi tragovi su isprekidani, nisu kontinualni, vidte jednu belu liniju gore…- dodao je on, navodeći da to znači da ti tragovi nisu nastali od slivanja krvi.

Tvrdimo da nije ubijena na nasipu

Foto: RTV Pink

Povrede na glavi Jelene Marjanović.

Foto: RTV Pink

- Ovo je jedan od najvažnijih dokaza u forenzičkoj 3D rekonstrukciji. Ovo je izgled Jelenine majce prilikom vađenja iz vode. Kao što se vidi ne postoje tragovi krvi - istakao je Šipka.

Foto: RTV Pink

- Ovo je Jelenina patika koja je pronađena sa suprotne strane obale, gde je stajao napadač. Na njoj gotovo da nema tragova blata, a na sledećoj fotografiji je Jelenina desna noga i na njenim čarapama nema tragova blata - objašnjava Šipka.

Foto: RTV Pink

- Ovo je 3D rekonstrukcija. Simulacija ubistva po optužnici u kojoj se navodi da joj je bežeći od napadača spava desna patika i u kanal ulazi levom patikom i denom čarapom. I ovo je položaj koji smo dobili kada je naša markirantkinja skočila u kanal. Na osnovu ove fotografije možemo sa sigurnošću da tvrdimo da napadač sa obale nije mogao da dohvati Jelenu. U slučaju da je u momentu uskakanja u kanal zadobila udarac u glavu, inercija skoka i zamah udarca bi je bacilli na drugu obalu tako da sve ostale udarce ne bi mogla da zadobije dok napadač stoji na obali. Na osnovu fotografije pokazujemo da smo stava da su obilni tragovi krvi morali biti pronađeni na mestu gde je pronađeno njeno telo. Karakter njenih povreda je takv da je moralo biti izuzetno puno krvi - istakao je Šipka.

Foto: RTV Pink

Prema njegovim rečima, u optužnici je navedeno da je Jelena neke od povreda zadobila u nekom od uspravnih čučećih i sedečih položaja, što znači da je morala stajati ili sedeti na muljevitom dnu kanala.

- Ovako izgleda patika i čarapa naše markirantkinje koja je uskala u kanal kada smo simulirali zočin po optužnici od 9.02. 2018. godine - rekao je Šipka, ukazavši da je na patici i čarapi nalazi velika količina blata.

- Navodi se da je blato pronađeno na patici i čarapi koja je bila u patici, a ne na onoj koja je bila u direktnom kontaktu sa muljem. Mi pitamo kako? - dodao je on.

Foto: RTV Pink

- Ovo je fotografija majce sa Instituta za sudsku medicine. U optužnici se kaže da su veštaci zaključili da je Jelena ubijena na kanalu zato što je majca bila natopljena krvlju u gornjim delovima sa prednje i zadnje strane. Majca je natopljena u toku transporta, a ne na licu mesta. To apsolutno ruši optužnicu, jer ako tvrdite da su udarci bili na kanalu, a na majci nema rtadova krvi, tvrdnje veštaka padaju u vodu - istakao je Šipka.

Foto: RTV Pink

Kako je ukazao, u optužnici se navodi da postoji Jelenin trag sa suprotne strane na obali koji je verovatno nastao dok je bežala iz kanala.

- Rekonstrukcija jasno pokazuje da napadač nije mogao da je dohvati sa druge strane - naglasio je Šipka.

On je takođe postavio pitanje kako je patika odvezana i neuprljana nađena na drugoj stani.

Autor optužnice to nije objasnio. Sve nas to dovodi do zaključka da je Jelena Marjanović dovežena do kanala i tu bačena

Foto: RTV Pink

Foto: RTV Pink

Ovo su fotografije eksprementa koji je rađen sokom od višanja, a koji je agregatno najpribližniji krvi, u poziciji kako navodi optužnica. Kako Šipka kaže, taj eksperiment dokazuje da je moralo biti tagova krvi i na prednjoj strani majce.

Foto: RTV Pink

- Na nasipu apsolutno isključujemo da je moglo doći do zadavanja udaraca, pored toga što nema tragova krvi, sam Zoran je u jednoj prepisci naveo da je na nasipu bilo 10 do 12 ljudi. Neko je morao da vidi… - smatra Šipka.

Foto: RTV Pink

On je napomenuo da je po izjavi osobe koja je Jelenu poslednja videla živu, pevačica imala redovno nalakirane nokte. Na fotografiji se vide oštećenja na njenim noktima.

- Izvršili smo eksperiment gde smo plastiku lakirali, pa umočili krpicu u varikinu i prebrisali i dobili smo gotovo identična oštenjena laka kako na Jeleninom noktu. Zašto varikinom? Na institutu za sudsku medicinu su nam rekli da varikinu koriste za pranje instrumenata kojima rade obdukciju i da ona uništava biološke tragove - rekao je Šipka.

Foto: RTV Pink

Dodao je da je ovo poslednji put da se pojavljuje u javnosti, ocenjujući da je "ovo postalo farsa, pa su čak počeli da ga povezuju sa Jelenom na krajnje neumesne načine".

Predrag Savić je rekao da su dostavljenjem 3D rekonstrukcije ubistva Jelene Marjanović Tužilaštvu oni samo ispunili građansku dužnost.

- Naš cilj je da istraga bude delotvorna, efikasna, na zakonu zasnovana. Ne želimo da neko bude osuđen na osnovu optužnice koja je pisana reda radi, ali ni da neko bude oslobođen i da više ne može biti osuđen jer je optužnica traljavo napisana - rekao je Savić dodao

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

'