AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iza zatvorenih vrata nastavljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Suđenje je kao i prošle sedmice bilo zatvoreno za javnost zbog čitanja poverljvih spisa predmeta, a na kraju današnjeg suđenja javnost je ponovo uključena.

Sledeće suđeje, kome će javnost moći da prisustvuje zakazano je za 24. april. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef brogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Romić su od jula u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

#Slavko Ćuruvija

#Suđenje

'