AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv šestorice osumnjičenih da su od kraja 2022. godine do 3. februara 2024. godine u Lazarevcu silom i pretnjom, kao grupa, sa umišljajem, pokušali da iznude novac od oštećenog I.O.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenima Slobodanu V. (26), Darku V. (34), Nikoli T. (26), Nenadu Z. (45), Darku S. (33) i Ljubiši K. (25) teret se stavlja krivično delo Iznuda za koje je zaprećena kazna zatvora od 5 do 15 godina.

Protiv svih osumnjičenih biće preduzete i dokazne radnje u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela Protivpravno lišenje slobode za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

- Darku V. se zbog nedozvoljenog držanja pištolja marke “Zastava” na teret se stavlja i krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna. Ljubiša K. se zbog neovlašćenog nošenja dve ručne bombe, koje je zakopao u šumi uvijene u džemper, a čije držanje nije dozvoljeno građanima, tereti i za krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Svi osumnjičeni su se na saslušanju u tužilaštvu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoje osnovi sumnje da je oštećeni I.O. Krajem 2022. godine od Slobodana V. pozajmio 500 evra uz dogovor da mu dug vrati uz mesečnu kamatu od 30%, što je oštećeni određeno vreme uredno plaćao.

Foto: RINA

Pošto je obavestio Slobodana V. da više nije u mogućnosti da mu plaća kamatu, Slobodan V. mu je predložio da pod istim uslovima pozajmi 500 evra od osumnjičenog Nikole T, što je oštećeni i uradio i predao novac Slobodanu V.

Slobodan V. i Nikola T. su međutim i dalje tvrdili da im duguje još 1.000 evra, pa je oštećeni pod njihovim pritiskom 20. februara 2023. godine kod javnog beležnika overio sačinjenu priznanicu u kojoj se navodi da je na ime pozajmice od Nikole T. tog dana primio 10.000 evra sa rokom vraćanja 31. marta 2023. godine, bez ikakve nadoknade i kamate, iako I.O. novac nije primio.

Nakon toga je oštećeni stupio u kontakt sa osumnjičenim Darkom V, Slobodanovim rođenim bratom i osumnjičenim Nenadom Z. koji su mu predložili odlazak u Beč radi obavljanja izvesnih nezakonitih radnji kako bi zarađivao novac i predavao ga osumnjičenima.

Sumnja se da su ga osumnjičeni 3. marta 2024. godine oko 1 čas na silu odveli u stan kod Darka V. gde su ga držali sat i po vremena zaključanog na zastakljenoj terasi, a potom prebacili u dnevnu sobu gde su ga tukli rukama i nogama i upućivali različite pretnje, koje se odnose na njega i njegovu porodicu.

Nenad Z. ga je, pored ostalog, kako se sumnja, naterao da liže svoju krv sa poda.

Nakon što je oštećeni pristao da uradi sve što su od njega tražili, osumnjičeni su ga odvezli do njegove kuće kako bi uzeo stvari i pasoš, a oštećeni je iskoristio pogodan trenutak i pobegao.

Autor: