AKTUELNO

Na Institutu za majku i detete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i dalje se nalazi beba, brat blizanac jedne od beba preminule od velikog kašlja, koja se takođe bori sa komplikacijama ove zarazne bolesti. Srećom, beba je bolje i lekari se nadaju da će se izboriti sa ovom bolešću.

"Odojče od oko 2,5 meseca sa pertusisom je i dalje na respuratoru. Stabilno je. Opšte stanje bolje", poručili su za Kurir iz Službe za odnose sa javnošću Instituta za majku i dete.

Podmukla bolest

Podsetimo, prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta, rekao je da je veliki kašalj podmukla bolest koja se ne javlja standardno samo u zimskim mesecima, iako tada raste broj inficiranih zbog lakšeg prenošenja u zatvorenom prostoru, kao i kod ostalih infekcija.

"Prve prijeme smo imali u junu, zatim je krenulo da se povećava. Krajem novembra i krajem januara umrle su četiri bebe s najtežom kliničkom slikom. Bile su uzrasta od 30 dana do dva meseca, nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo njenu progresiju", kazao je dr Vukomanović na TV Pink.

Prva beba preminula u julu

Međutim, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu u julu prošle godine preminula je jedna beba od velikog kašlja, saznaje Kurir.

Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana. To je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od pertusisa, a potom su preminule još tri i u prvom mesecu ove godine jedna.