AKTUELNO

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Ovu je jutros za Javni servis Srbije izjavio dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

- Nažalost, mala deca, odojčad do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta - kaže dr Vukomanović.

Foto: Pexels.com

Kako je dodao, jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

- Ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom - kaže dr Vukomanović.

69 novoobolelih

Uvidom u prijave zaraznih bolesti u Servisu javnog zdravlja (SJZ) i prijave o laboratorijski utvrđenom uzročniku, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 28.01.2024. godine registrovan je 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, sa incidencijom 41,6/100.000. U prethodnoj nedelji (22. – 28.01.2024. godine) registrovano je 69 novoobolelih.

- Dijagnoza oboljenja je laboratorijski potvrđena real time PCR testom iz brisa nazofarinksa kod 332 obolele osobe, a serologijom (utvrđeno prisustvo IgG antitela na toksin Bordetella pertussis) kod 365 obolelih osoba. Obe navedene analize obavljene su u Referentnoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Kod preostala 3 obolela dijagnoza bolesti je postavljena na osnovu kliničke slike i epidemiološke povezanosti sa laboratorijski potvrđenim slučajem - navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Foto: Pixabay.com

Uvidom u vakcinalni status, od ukupno 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih (5,6 odsto), dok je 43 nevakcinisano (6,1 odsto), deca uzrasta 0-3 godine. Kod 158 obolelih vakcinalni status je nepoznat (22,6 odsto).

Simptomi velikog kašlja Veliki kašalj, ili pertusis, je zarazna bakterijska infekcija koja često počinje simptomima sličnim prehladi, ali karakterističan je po snažnom, paroksizmalnom kašlju koji može trajati nekoliko nedelja. Pedijatar dr Dejan Jonev ranije je istakao za naš portal da trajanje bolesti može biti i do nekoliko meseci. - Osnovni simptom je dug kašalj sa zacenjivanjem, koji ide i do povraćanja, pogotovo u noćnim satima. Provlači se i do 2 - 3 meseca. Ako lekari posumnjaju, uzimaju bris i on ide na dalju analizu - dodao je.