AKTUELNO

Najbolja garancija da će neko da ćuti o zločinima, jeste ta da je prethodno već okrvavio ruke. Zato su samo najgori sadisti i ubice mogli u Ritopek.

Na početku suđenja, među pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića vladalo je opsadno stanje. Prvookrivljeni Veljko Belivuk po ulasku u sudnicu pripretio je svedocima-saradnicima Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću, jer su oni sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili sporazum.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić

Suđenje Veljinom klanu kasnilo je tri sata, jer su specijalci sa dugim cevima i psima tražili eksploziv. Za to vreme, žena Marka Mesara preko Instagram storija poslala je poruku “Nema dela kad tela na kraju trunu u reci”.

Medijski pritisak na sudstvo je veliki, ističe Mladen Radulović, novinar “Kurira”. Govoreći o specifičnostima ovog slučaja, ističe da je tokom ovog procesa viđeno nešto što dosad nikad nije – tokom saslušavanja, Veljko Belivuk i Marko Miljković bili su okruženi sa nekoliko policajaca.

- Ovo je bilo neviđeno! Dešavalo se da policajci budu tampon zona između okrivljenih i svedoka-saradnika, ali ovde su Velja Nevolja i Mare Mesar davali svoje osnovne podatke, dok su pored njih stajala trojica policajaca. Jasno je da su preduzete ozbiljne mere bezbednosti, što govori o tome koliko je ova grupa bila opasna – kaže Radulović za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o brzini suđenja, novinar kaže da postoje uslovi da se ono održava svaki dan, ali da je, recimo, suđenje za atentat na premijera Zorana Đinđića trajalo govoto četiri godine, uprkos svemu.

- Ako imate 30 osoba na optuženičkoj klupi, vrlo je verovatno da će ročišta često biti odlagana, jer je dovoljno da se ne pojavi samo jedan advokat – kaže Radulović.

Dodaje da je izvesno da će u narednim mesecima doći do razdvajanja postupka na glavnooptužene i one optužene za “blaža” krivična dela.

Tajni zavet

Radulović je za “Novo jutro” govorio i o odnosima unutar samog klana Velje Nevolje, te je otkrio da je pristup kući u Ritopeku imalo tek 11 ljudi.

- Da bi postali član najužeg kruga Velje Nevolje, morali su da prožu svojevrsnu “inicijaciju”. Da bi neko ušao u kuću u Ritopeku, morao je pre toga da koristi nož, da nekoga ubije, da okrvavi ruke… Po zakonu mafije, ako je neko ubio čoveka i počinio ovako teško krivično delo, samo je to garancija da će ćutati – kaže Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je istraga i dalje u toku, da se Veljina grupa tereti za pet ubistava za koja su pronađeni DNK tragovi i dokazi u kući strave, a za dve osobe se istraga i dalje vodi.

- Znamo da je u poslednjih godinu i po-dve dana nestalo 15-20 ljudi, tako da je proširenje optužnice očekivano – kaže Radulović.

Proces protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića efikasan

Advokat Predrag Savić kaže da je već najavljivao da će odbrana tražiti izuzeće tužilaca, sudija i sudskog veća, jer je to postalo deo tradicija i manira odbrane, posebno u velikim slučajevima kakav je ovaj.

- Iako su osumnjičeni optuženi za najteža krivična dela za koja je zaprećena i doživotna robija, mora im se omogućiti fer, pravično i efikasno suđenje, suđenje po najvišim svetskim standardima i sa najvišim stepenom dostignutih ljudskih prava. Da bi sve bilo takvo, mora se raspravljati i o zahtevima za izuzeće – kaže advokat.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će suđenje trajati dugo, a ako se neko pita zašto proces dosad teče sporo, advokat odgovara da on uopšte nije spor.

- Naprotiv, sve je efikasno i po zakonu urađeno. Imamo 30 okrivljenih, na desetine svedoka, veštaka, najmanje dva sporazuma o priznanju krivice… Sve to iziskuje vreme i sve su to procesne radnje koje traju – kaže advokat.

"Protajkunski mediji politizuju slučaj"

Saša Milovanović, direktor “Srpskog telegrafa”, kaže da “protajkunski mediji na reč veruju čoveku koji je sekao glave i mleo ljudsko meso”.

- Taj deo medija zapravo i od ove teme pravi politički priču, pokušavajući da izjednači koljače sa aktuelnom vlašću, pa čak i sa predsednikom. Sve zasnivaju na bazi poluizjava čoveka koji je suočen sa doživotnom robijom, skoro bez mogućnosti pomilovanja – kaže Milovanović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da ovakvi ljudi, besramni zločinci, počinju da pričaju bajke onda kada vide da dalje nemaju gde.

- Pokušavaju da naprave političku priču jer, onaj kome preti doživotna robija, hvata se za slamku – kaže Milovanović.