AKTUELNO

Festival "Pozorišno proleće" počinje danas i trajaće do 16. aprila u Ssabačkom pozorištu, a osnivač i selektor Zoran Karajić odabrao je sedam predstava za takmičarski program.

Za nagrade četvrtog šabačkog festivala takmičiće se "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta iz Beograda, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Korešpodencija" Zvezdara teatra, "Veštice iz Salema" Srpskog narodnog pozorišta, "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, "Hronika palanačkog groblja" Kruševačkog pozorišta, "Ujka Vanja" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Limunacija" Narodnog pozorišta Niš. Zvanični žiri festivala, koji čine reditelj i pisac Karpo Godina (Ljubljana), glumac Nikola Ristanovski (Skoplje) i reditelj i profesor Petar Kukov (Sofija), dodeliće sedam nagrada: za najbolju predstavu, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i tri nagrade po izboru.

Foto: Pixabay.com

Novinarski žiri u sastavu: Teofil Pančić, Aleksandra Chuk i Gordana Manjenčić, dodeliće nagradu "Zalog za budućnost" mladom glumcu za koga ocene da ima mogućnosti da postane veliki. Od ove godine i publika će dodeljivati nagradu. Festival pod sloganom "Nepilagođeni klasici" otvoriće pisac Svetislav Basara, a prateći program je zamišljen tako da festival iskorači iz zgrade pozorišta.

Tako će, pored okruglih stolova, koje će voditi teatrolog Dragana Bošković, biti organizovani ulična izložba, koreografski performans, program za decu, radionica pozorišne kritike i projekcija kratkog dokumentarnog filma o festivalu.

#Pozorište

#Šabac

'