AKTUELNO

Proleće stiže večeras u 22 časa i 58 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Ovo godišnje doba je na severnoj polulopti 2007. godine počelo je 21. marta u jedan čas posle ponoći. To je bio poslednji put u ovom veku da proleće u Evropi počinje na dan koji đaci još u osnovnoj školi uče kao prvi dan proleća.

Od 2008. godine to je već drugi dan proleća, a u SAD od 2016. godine čak treći dan, s obzirom na to da će ono na tom kontinentu počinjati 19. marta.

Datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca.

Foto: Pixabay.com

Proleće je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo marta, ceo april, maj i deo juna, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo septembra, ceo oktobar, novembar i deo decembra.

Godina ne traje tačno 365 ili 365,25 dana. Gregorijanski kalendar sačinjen je da bude što približniji srednjem iznosu dužine astronomske godine, tj. vremenu koje je Zemlji potrebno da obiđe oko Sunca.

Prema obaveštenju Astronomskog društva "Ruđer Bošković", proleće će u Srbiji zvanično početi danas uveče, u 22.58 časova. U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća sunce će u Beogradu izaći u 5.42 sata, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12.08 sati, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemljine atmosfere, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

U saopštenju se podseća da će se u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći na letnje računanje vremena, pa kazaljku treba pomeriti jedan sat unapred.

#Proleće

'