AKTUELNO

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko, kao prva arapska zemlja počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, predstaviće do 28. oktobra najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova.

Delegaciju Maroka, koja će prisustvovati večerašnjem otvaranju, predvodi ministar kulture i komunikacija Mohamed El Aaraž.

U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdulah Busuf, koji će pozdraviti posetioce na otvaranju, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati sutra koncert u Domu omladine Beograd.

Ambasador u Beogradu Mohamed Amin Belhaž kaže da knjige imaju važnu ulogu u životu Marokanaca svih uzrasta i da sajmovi poput beogradskog predstavljaju odličnu priliku da se podseti koliko je čitanje ključno za sopstveni razvoj i neprocenjiva prilika da razumemo svet oko sebe otvaranjem prema drugim kulturama i ljudima.

Amin Belhaž je najavio da će na štandu biti predstavljena bogata kolekcija knjiga iz istorije, filozofije, politike, društvenih nauka, kao i naslovi za decu.

Abdulah Busuf, autor knjiga "Islam i univerzalne zajedničke vrednosti: tolerancija i koegzistencija u identitetu i veri" i "Soba 305: Porođajni bolovi drugog porođaja", održaće sutra predavanje "Marokanski model religioznosti", dok će Sana Ccairi govoriti 24. oktobra o literalnim prevodima kao moćnom mostu između kultura i naroda.

Dobitnik "Gonkurove" nagrade, Tahar Ben Želun, čija dela su u Srbiji preveli "Laguna", "Klio" i "Narodna knjiga", održacvhe 27. oktobra na Sajmu knjiga predavanje "Šta može književnost u ovom vremenu krize".

#Maroko

#sajam knjiga

'