AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević učestvovao je danas na otvaranju Sajma knjiga u Teheranu, na kome je Srbija počasni gost.

U svečanoj sali kompleksa Nacionalne biblioteke, Vukosavljević je istakao da mu je velika čast što se nalazi u zemlji koja je izrodila velika imena svetskog književnog nasleđa, koja su čitana generacijama i na srpskom jeziku, i koja su deo temeljne kulture.

- Dolazim iz prijateljske zemlje koja se nalazi na dva polarizovana kulturna kruga, istočnog i zapadnog. Biti na svakoj granici znači imati istoriju punu sudara, ali i kulturu punu dodira i prožimanja. Upravo zbog takvih prožimanja, ja se, kao Srbin ovde na drevnom iranskom tlu, ne osećam potpunim strancem, bez obzira na geografsku udaljenost naših dveju zemalja i bez obzira na kulturne, u prvom redu konfesionalne razlike - kazao je Vukosavljević.

Ministar je podsetio na istorijski okvir nastajanja važnih književnih dela u Iranu i Srbiji.

- U vreme kada ovde velika dela ispisuju opštepoznati stvaraoci kao što su Hafiz, Rumi ili Saaidi, u Srbiji deluju manje poznati, ali ne i manje izvrsni srednjevekovni autori, prvi Njemanjići Sveti Sava i Stefan Prvovenčani, Domentijan i Teodosije i niz drugih. Mnogi umetnici i stvaraoci islamskog porekla, ugradili su svoje delo u građevinu srpske kulture kakvu danas poznajemo - kazao je on.

Vukosavljević je naveo da srpski nobelovac Ivo Andrić najlepše stranice svoje proze posvećuje islamskim, ali i drugim likovima svoje zavičajne Bosne, a roman "Derviš i smrt" Mehmeda Meše Selimovića, jedan od najomiljenijih srpskih romana, kao glavnog junaka ima čestitog Ahmeda Nurudina, šejha tekije mavlevijskog reda.

Ministar je istakao da nas "proces globalizacije u svim društvenim segmentima stavlja pred izazov očuvanja specifičnih kulturnih vrednosti naroda sveta".

- Ideologija i globalizacija teži da svet unifikuje i spolja i iznutra prema meri najmoćnijih sila. Naše shvatanje je da svet treba da ostane mozaik različitih kultura i kulturnih tradicija, koje se međusobno slobodno sreću i razmenjuju njihove tekovine. Hoćemo da budemo deo, ili bar delić, savremenog povezanog sveta, ali da ostanemo svoji, onakvi kakve nas je oblikovalo naše istorijsko iskustvo - kazao je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da su iranski štand, izdanja i programi, izazvali veliku pažnju publike na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Sada je Srbija u prilici da predstavi ono što stvara u oblasti književnosti i izdavaštva. To je počast koju treba da opravdamo i našom prezentacijom, ali i daljim koracima u dosad uspešnoj i prijateljskoj saradnji - kazao je Vukosavljević.

Na otvaranju Sajma knjiga u Teheranu naš izuzetni multiistrumentalista Slobodan Trkulja odsvirao je jednu kompoziciju na tradicionalnom drvenom duvačkom instrumentu kavali i dobio gromoglasan aplauz gostiju na svečanosti otvaranja velike književne smotre u glavnom gradu Irana.

#Vladan Vukosavljević

#kultura

'